Stäng fönster Mark kn, KALVSHULT 1:1 KALVSHULT 1:1

Beskrivning
I den nordvästra delen av kommunen mellan de båda sjöarna Yttre- och nedre Ingsjön ligger gården Kalvshult. Den ligger på en höjd vackert belägen med vidsträckt utsikt över sjön Kalven. Den södra stranden längs Lindomevägen är starkt kuperad och skogsklädd, och utmed sjön Kalvens södra och östra stränder utbreder sig ett mindre odlingsområde.

Området har varit ianspråktaget antagligen redan i förhistorisk tid. En boplats med flintavslag från yxor och skrapor har hittats nordväst om gården på den udde som sticker ut i sjön Kalven. Ytterligare fyndplatser finns längs sjön Kalvens stränder.

Gårdsmiljön på Kalvshult omfattar förutom mangårdsbyggnad, en ladugård från 1800-talet, ett garage och en snickarstuga från 1900-talet. På andra sidan vägen ligger en smedja och en stenkällare från 1800-talet. Strax öster om mangårdsbyggnaden låg tidigare ett skolhus. Detta revs på 1960-talet. Mellan skolhuset och mangårdsbyggnaden fanns också ett stall som även det revs. Gårdsplanen innehåller förutom en rad stora ekar och fruktträd även en stensatt gård som minner om en tid där gården sannolikt var kringbyggd.