Stäng fönster Mark kn, ISTORP 1:7 VILLAN

Beskrivning
Byggnaden som kallas Villan i Istorp är en före detta lanthandel, delvis uppförd år 1898, delvis på 1920-talet. Den består av två byggnadskroppar, där den del som är belägen mot vägen i norr är den äldsta. De två byggnadskropparna har olika karaktär, där den äldsta delen är en timrad villa typisk för sekelskiftets villaarkitektur. Denna del har dock moderniserats någon gång i mitten av 1900-talet med bland annat tvåluftsfönster istället för de ursprungliga fyrdelade fönstren.

Villan har sockel i murad natursten. Huvudentrén består av en mycket intrikat utformad glasveranda med krysspröjsade glasrutor. Ingången består av en pardörr med samma typ av glasrutor. Ovanför ingången finns en fronton med dekorationsmåleri i sirliga former. Fasaden har över lag ett mycket markerat mittparti med en frontespis som höjer sig över takfoten. Frontespisens sadeltak har brädfodring med profilerade taktassar.

Den senare tillbyggda byggnadskroppen har en påtaglig 1920-talskaraktär, om än att denna omgestaltats till viss del under årens lopp. Byggnadsdelen är bred med ett relativt flackt mansardtak. På bottenvåningen finns fyr- och niodelade fönster. Två altandörrar har senare upptagits i fasaden, en mot en vinkelbyggd altan och en på gaveln till en balkong på träpelare. Fasadbeklädnad är en gräddvit locklistpanel.