Stäng fönster Mark kn, LUNDABO 1:3

Beskrivning
Gården Lundabo 1:3 ligger högt belägen som ensamgård i skogsbygden i den sydöstra delen av Marks kommun, nordost om Älekulla. Här finns ett omväxlande landskap med små lövskogskullar, som tillsammans med det, sedan länge hävdade odlingslandskapet bildar ett mycket intressant kulturlandskap. Gården ligger i anslutning till en å som kallas Lundaboån, där gården haft en kvarn i kombination med jordbruket som bedrivits där. Ån utgör även en naturlig gräns för gårdens markinnehav österut.
Till gårdsmiljön hör odlingsrösen, stenmurar, diken och en rad av hamlade askar. Dessa utgör en enkelsidig allé som löper längs vägen till gården.

Gården är av medeltida ursprung, namnet skrevs i 1540 års jordebok som Lundebolide. Hemmanet genomgick laga skifte så sent som år 1927, möjligtvis beroende på dess ensliga läge. Bebyggelsen på Lundabo 1:3 är uppförd i perioder mellan 1850-1900-tal. Eventuellt är kvarnen av tidigare datering, men den byggnad som tros vara äldst är mangårdsbyggnaden. Denna är en salsbyggnad ifrån år 1850. I vinkel med mangårdsbyggnaden, som en flygelbyggnad, ligger ett annat bostadshus, även detta ifrån 1800-tal.