Stäng fönster Mark kn, ÖRESTEN 6:8

Beskrivning
Öresten är en plats med spår av mänsklig aktivitet ifrån förhistorisk tid. Den viktigaste epoken är dock det medeltida Öresten, då inte mindre än tre befästningar hann byggas upp mellan 1360-tal och 1520-tal. Öresten var ett så kallat slottslän, ett geografiskt område som skulle stå under försvar av en specifik borg.

Örestens kungsgård var mellan 1685-1876 boställe för översten vid Älvsborgs regemente. Då drogs gården in till kronan och kom sedan att arrenderas ut. Den nuvarande mangårdsbyggnaden och ladugården är uppförda mellan åren 1906-1907.

Bostadshuset på fastigheten Öresten 6:8 nås ifrån en gruslagd väg omgiven på båda sidor av en allé. Träden är dock planterade under senare år, men sannolikt med en äldre förebild. Bostadshuset är enligt uppgift uppfört som en replika av den äldre, nedbrunna mangårdsbyggnaden. Byggnaden har högre sockel i murad natursten som putsats över. Den är uppförd i två plan med mansardtak med valmade gavelspetsar. I det främre takfallet mot gårdsplanen finns en centralt placerad frontespis med vindskivor med lätt svängt avslut. Denna är placerad ovanför huvudentrén, som flankeras av en pelarveranda med lövsågeridetaljer. Fasadbeklädnad är locklistpanel målad i en klargul kulör.

Bottenvåningens fönster är höga med sex respektive åtta rutor i vitmålade träbågar. På ena gaveln finns även ett större blindfönster, något som understryker den klassiska stil i vilken villan är utformad. Båda gavlar har även små spröjsade rundfönster.