Stäng fönster Mark kn, HÅKANKILA 2:5

Beskrivning
På fastigheten Håkankila 2:5 ligger ett mindre bostadshus ifrån mitten av 1900-talet. Trots att byggnaden är betydligt yngre än de omkringliggande mangårdsbyggnaderna har den integrerats i radbyns struktur. Med tanke på att fastigheten även har en betydligt äldre ladugård är det inte långsökt att tänka att fastigheten är avstyckad, alternativt att ett äldre bostadshus tidigare funnits här och rivits. Bostadshuset är byggt i souterräng med hög, putsad sockel i en ljusgrå kulör. I denna sockelvåning finns källaringång och garageport som markeras av en enkeldörr och en pardörr målade i en mörkare grå kulör. Byggnaden har sadeltak med täckning av tvåkupiga pannor. Fasaden består av en ljust gul liggande panel. Fönstersättningen är asymmetrisk med ursprungliga sidohängda tvåluftsfönster i vitmålade träbågar.

En större ladugårdslänga med kombinerade funktioner finns också på fastigheten. Denna är belägen strax norr om bostadshuset och ska enligt Sveriges bebyggelse (…) vara uppförd år 1922. Byggnaden har sadeltak med täckning av korrugerad plåt och fasad av locklistpanel målad med faluröd slamfärg. Fönstren är småspröjsade med vitmålade snickerier. Ett större vagnslider finns ungefär mitt på den södra fasaden.

Längst västerut i en sluttning finns en källarvind som tidigare även innehållit kokhus med hög, murad naturstenssockel och överbyggnad i trä med fasad av locklistpanel målad med faluröd slamfärg. Källarvinden uppfördes 1928. Byggnaden har sadeltak med täckning av enkupiga tegelpannor. Ett fönster finns på östra gaveln med tre lufter indelat i nio rutor med vita snickerier.