Stäng fönster Mark kn, GINKALUNDA 6:20

Beskrivning
På fastigheten Ginkalunda 6:2 ligger ett bostadshus ifrån 1943, sannolikt ersättare för en äldre mangårdsbyggnad. Villan är uppförd i funktionalistisk stil, men har genomgått flertalet förändringar sedan tiden för uppförandet. Bland annat har en utskjutande byggnadskropp i två plan tillkommit på nordöstra sidan, samt en större altan under tak i sydöst. Villan har dock flertalet ursprungliga karaktärsdrag, såsom putsad sockel, fasad av locklistpanel målad i en bruten vit kulör, sadeltak och asymmetrisk fönstersättning med till viss del ursprungliga tvåluftsfönster. Övriga fönster är utbytta.

Precis norr om landsvägen ligger en rektangulär byggnad i ett plan, som har fungerat som sågverk för husbehov. Byggåret är okänt, sannolikt någon gång under 1900-talets början. Byggnaden har synlig naturstenssockel, fasad av locklistpanel målad med faluröd slamfärg och sadeltak med täckning av korrugerad plåt. En speciell byggnadsdetalj är fönstren med ”liggande” mittpost, indelade i sex rutor vardera. En murad skorsten sitter vid taknocken.

Strax söder om vägen, mitt emot virkessågen, finns en ladugårdsbyggnad ifrån 1911. Den har en liknande utformning som flera andra ladugårdar i området, i ett plan med höloft, brantare sadeltak och fasad av locklistpanel målad med faluröd slamfärg. Några mindre kittade fönster med indelning i sex små rutor finns bevarade.