Stäng fönster Skövde kn, HALLUM 2:13 M.FL. BOAGÄRDET

Beskrivning
Boagärdet ligger ca tre km söder om Varola by, på en låg höjdsträckning på östra sidan om Ösans dalgång, ett läge som är karaktäristiskt för denna del av Kåkindslätten. Bebyggelsen är nästan uteslutande koncentrerad till västra sidan av landsvägen mellan Varola och Edåsa, medan skog delvis avgränsar landskapet öster om vägen. Kulturmiljön bevarar i stor utsträckning ett småskaligt kulturlandskap, som innehåller strukturer både från 1800-talets laga skifte och inte minst från äldre tid. Särskilt utpräglat är detta i väster kring fastigheterna Varola Boagärdet 1:4 och 1:10, där det bl.a. finns fossil åkermark, som anknyter till den ursprungliga byns gamla inägor. Numera präglas denna del av området av enbevuxen hagmark med småskaligt röjda ytor med odlingsrösen och stenmurar. Även i öster finns ett mycket fint landskapsstråk med odlingsrösen, stenmurar och enbackar mm i nutida betesmark. Längst i norr växer gammal planterad granskog på ett småskaligt f.d. odlingslandskap.

Vägmiljön är i sig kulturhistoriskt värdefull, kantas delvis av stenmurar och har redan på 1990-talet uppmärksammats som kulturhistoriskt värdefull. I slänten ner mot Ösan utbreder sig åkermarker omväxlande med enbevuxen hagmark. Kulturlandskapet är som mest slutet i norr, och börjar att öppna sig något åt öster vid Rosenlund, som ligger i kanten av planterad barrskog. Där löper en större stenmur som delvis även avgränsar gårdstomten. Som mest öppet är landskapet något söder om den ursprungliga gårdssamlingen, d.v.s. vid Varola Boagärdet 1:12. Bebyggelsemiljön med de många faluröda byggnaderna i Boagärdet ger ett gott helhetsintryck av främst 1800- och tidigt 1900-tal. Bebyggelsemässigt dominerar de ursprungliga gårdarna Varola Boagärdet 1:4 och 1:10, som ligger tätt ihop. Båda har mycket välbevarade manbyggnader av stort kulturhistoriskt värde. De två manbyggnaderna, varav en är uppförd i två våningar, är byggda i mitten av 1800-talet, och har stark förankring i Kåkindsslättens äldre byggnadsskick. Bevarade äldre bostadshus i två våningar är numera ovanligt på Kåkindsslätten. Båda gårdarna har karaktäristiska och tidstypiska ekonomibyggnader från 1800- talet och 1900-talets början, bl.a. timrade ladugårdar från 1800-talets mitt. Av övrig bebyggelse i området märks Rosenlund i skogskanten öster om landsvägen, troligen från 1800-talets mitt med karaktär av småbruk eller torpställe och omgiven av små åkerlyckor och stenmurar. Rosenlund har under 1900-talet omvandlats till fritidsbostad, varvid bostadshuset genomgått en del förändringar. Gården längst söderut i Boagärdet, Varola Boagärdet 1:12, har en fint sammanhållen faluröd bebyggelse med en i sen tid renoverad manbyggnad från 1900-talets början och en fägård med något yngre ekonomibyggnader.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
Kultur på väg i Skaraborg, 1997.