Stäng fönster Skövde kn, BERGS-ARVIDSTORP 3:1 ARVIDSTORP

Beskrivning
Arvidstorp ligger i den sydvästra delen av Bergs socken, nära gränsen mot Lerdala socken och ca tre km sydost om Lerdala tätort. Gården ligger högt uppe på Billingens diabasplatå, och är en av Billingens många högt belägna ensamgårdar som började uppföras som nybyggen på kronoallmänningen Billingen under 1500- och 1600-talen. Tidigare gick landsvägen genom gårdsmiljön, men sedan den nya, raka vägsträckningen på 1900-talet drogs över Billingen, förbi Blängsmossen mot Skövde tätort, ligger alla utom en av gårdens byggnader samlade väster om vägen. Fastighetens marker sträcker sig däremot på båda sidor om den nord- sydliga vägen. Området vid Arvidstorp karaktäriseras av ett ålderdomligt och småskaligt odlingslandskap med åkrar och betesmarker i direkt anslutning till gårdsbebyggelsen, som våren 2013 brukades med gamla brukningsmetoder, såsom hästdragna redskap. Andra spår i odlingslandskapet är fägator, stenmurar och odlingsrösen. Dessutom finns en stensatt brukningsväg från landsvägen ut mot åkergärdet öster om vägen, troligen anlagd under 1900-talet för att bära modernare fordon och redskap över diken och något sank mark. Beteshagarna är steniga och några sanka partier kan antyda äldre ängsmark. Runt gården breder de öppna markerna ut sig, som formats genom långvarig hävd, och Billingens skogs- och mossmarker tar vid först på ganska stort avstånd. Söder om Arvidstorp ligger gårdarna Stubberud och Hallen. Norr och väster om Arvidstorps ägor breder Nolberget - Missunnebäckens naturreservat ut sig där diabasplatån stupar nedåt mot Vallebygdens kamelandskap. Gården med tillhörande marker ger genom den traditionella hävden ett ålderdomligt intryck. Av den ekonomiska kartan från 1877-82 framgår att mönstret från sent 1800-tal ungefär det samma även idag. Arvidstorps gårdsanläggning består av manbyggnad, en timrad ladugård och några mindre ekonomibyggnader, samtliga sannolikt från sekelskiftet 1900 och faluröda, men som flygel till manbyggnaden ligger ett hus med klart äldre drag, troligen det bostadshus som är markerat på den ekonomiska kartan från 1877-82. Gården är en väl sammanhållen och väl bibehållen agrar helhetsmiljö, där äldre strukturer i markanvändning, bebyggelsemönster och byggnadsskick samverkar i en mycket fin helhet.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
Området ligger inom ett större område av riksintresse för naturvården.