Stäng fönster Skövde kn, HORNS-AXTORP 1:1 M.FL. AXTORP HORNS TEGELBRUK

Beskrivning
Strax söder om Horns kyrkby, på gränsen mot Frösve socken, ligger Axtorps gård och Horns tegelbruk. Axtorp karaktäriseras av sitt läge på en av de många åsryggar som höjer sig över landskapet söder om sjön Östen. Gården omges av öppen jordbruksmark. I öster avgränsas de öppna åkerytorna av ett område med fossil åkermark med inslag av odlingsrösen, stensträngar och terrasskanter. Gårdens bebyggelse ligger samlad på åskrönet och utgörs av mangårdens vitmålade byggnader och ett stort antal rödfärgade ekonomibyggnader. Mangården består av huvudbyggnaden och två flygelbyggnader, samtliga från 1830-talet, som inhägnas av stenmurar och nås från landsvägen via en allé av lövträd. Söder om mangården ligger en f.d. arbetarbostad och ett stort antal rödfärgade ekonomibyggnader från 1800-talets andra halva och 1900-talets första del, som genom de faluröda fasaderna och de tegeltäckta taken uppvisar en mycket väl sammanhållen enhet. På avstyckade tomter norr om Axtorps mangård ligger ett par villor från 1900-talets mitt, bl.a. en slätputsad villa från 1943 på fastigheten Horns-Axtorp 1:7.

Väster om Axtorps gård ligger Horns tegelbruk, ett av landets bäst bevarade äldre tegelbruk och sedan 1996 byggnadsminnesförklarat. På tegelbruket är tillverkningsprocessen möjlig att följa, från lertaget med pater-nostergrävare till de karaktäristiska flam- och ringugnarna med sina höga skorstenar. Till tegelbruket hör utöver ugnarna bl.a. även en torklada för mursten, sammanbyggd med en lokal för tillverkning av tegel samt ett sågverk. Lertaget, som idag är vattenfyllt, sammanlänkas med tegelbrukets tillverkningsbyggnad genom en smalspårig räls, en de-cau-villebana. Tegelbruket är en väl sammanhållen industrimiljö, vars byggnader tillsammans bildar en imponerande anläggning. Byggnaderna på tegelbruket karaktäriseras av ugnarnas tegelmurar, husens faluröda träfasader och tegeltäckta tak. Tegelbruket omges av öppen jordbruksmark, med inslag av någon åkerholme söder om anläggningen. Sockengränsen mot Frösve socken går alldeles söder om tegelbruket, varför kulturmiljöns södra del ligger i Frösve socken. De två miljöerna Axtorp och Horns tegelbruk avskiljs från varande genom den slingrande landsvägen (väg 938) mellan Horn och Frösve, som tidigare uppmärksammats som kulturhistoriskt värdefull.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.