Stäng fönster Skövde kn, ATTEBO 1:1 M.FL. ATTEBO

Beskrivning
Klyftamon är ett utbrett skogsområde nordväst om Billingen och sjön Lången i Skövde kommuns västra del, som även breder ut sig över angränsade delar av Götene och Mariestads kommuner. Området präglas av vidsträckt, naturligt uppkommen barrskog, som tillsammans med myrar bildar en välutvecklad skog-myr-mosaik. Terrängen är flack och Klyftamon har en speciell karaktär med hällmarker och blockfält. Vägnätet genom Klyftamon är sparsamt, särskilt i den inre, södra delen av området, som har en utpräglad vildmarkskaraktär och sedan 2002 utgör ett stort naturreservat. Utöver det stora naturreservatet finns flera mindre, bl.a. vid Attebo i söder. Klyftamons södra del sträcker sig ned till gränstrakterna mellan kommunerna Götene, Skara och Skövde, och det är det området som uppmärksammas i kulturmiljöprogrammet. Denna del av Klyftamon utgör riksintresse för kulturmiljövården ( R 14) p.g.a. det stora antalet lämningar efter lågteknisk järnframställning och här finns sedan år 2012 även naturreservatet Attebo. Riksintresset berör även Götene och Skara kommuner, och området utgör en av länets mest omfattande fornlämningsmiljöer med platser för lågteknisk järnframställning. Ett drygt 100-tal platser med lämningar efter blästerugnar, kolningsgropar, slaggvarp mm har registrerats, av vilka några daterats till 1000-talet. De flesta av de registrerade lämningarna finns inom Skövde kommuns gränser. Inom riksintresseområdet finns även bl.a. torplämningar, fossil åker, fångstgropar, gränsstenar och stensträngar. Bebyggelsen på Klyftamon präglas av ensamgårdar, ibland med ursprung i kronotorp från 1500- och 1600-talens kolonisation, i andra fall från 1700- och 1800-talens bosättningar. Några områden med sammanhållen bebyggelse förekommer inte i denna del av Klyftamon. Gårdarna på Klyftamon är få till antalet och i regel små, det tydligaste undantaget är säteriet Sparresäter, några km nordost om det område som uppmärksammas i kulturmiljöprogrammet, och Klyftamons i särklass största egendom. Utöver ett fåtal medelstora gårdar på Klyftamon har reguljära bondgårdar och små skogshemman, torp och backstugor dominerat, varav Attebo i övergångszonen mellan skogsbygd och slättbygd är ett både ålderdomligt och välbevarat exempel, men även Kärret strax väster om Attebo kan nämnas.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
I området ligger naturreservatet Attebo.
Området ligger inom ett större område av riksintresse för kulturmiljövården.