Stäng fönster Skövde kn, BINNEBERG 11:1 M.FL. BINNEBERG

Beskrivning
Binnebergs kyrkby karaktäriseras av sitt tydliga höjdläge med väl sammanhållen bebyggelsen tätt samlad kring kyrkan och tingshuset på båda sidor om bygatan. Kyrkbyn utgör den enda egentliga bybildningen i socknen och är en av de tätast bebyggda byarna i södra Vadsbo. Byn omges av ett välbevarat och värdefullt kulturlandskap med äldre vägsträckningar och fädrev mellan stenmurar, fossil åkermark, en hålväg samt ett stort antal fornlämningar, främst i form av stensättningar. I södra delen av byn finns i ett markerat höjdläge ett gravfält, som i muntlig tradition använts som galgbacke, bl.a. i samband med det s.k. Binnebergsupproret 1710, då en skara uppretade bönder slog ihjäl kronofogden. Lämningarna i kulturlandskapet bidrar till att förankra byn i det omgivande landskapet, bl.a. genom de stenmurar som finns i landskapet och det fädrev som leder ut från byn till betesmarker i väster. Likaså förekommer stensättningar såväl i byns omgivning som i dess inre delar, och den slingrande bygatan kantas bitvis av stenmurar. Längs bygatan finns en milsten och en väghållningssten, som tillsammans med stenmurarna förstärker bygatans ålderdomliga karaktär. Det småskaliga kulturlandskapet norr om byn kontrasteras av det öppna odlingslandskapet som särskilt i söder och öster är påtagligt, i viss mån även väster om den höjd som byn ligger på. Öster om byn är det flacka landskapet ned mot ån Ösan storskaligt uppodlat, men även här finns småskaliga landskapspartier med fornlämningar i nordost, bevuxna med enbuskar. Sluttningen mellan den högt belägna byn och den yngre vägsträckningen i det flacka landskapet öster om byn domineras av lövträd och sly, varför endast den södra delen av byn är synlig från den yngre vägen. Kyrkbyn med sina gårdar, medeltidskyrkan, tingshuset och gästgivaregården utefter den slingrande bygatan präglas till stor del av 1800- och tidig 1900-talsbebyggelse, men byn har med tiden kompletterats med ny bebyggelse, bl.a. med missionshus på 1930-talet. Av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.