Stäng fönster Skövde kn, KLACKEN 1:20 M.FL. BRÄNNEMO

Beskrivning
Området vid Brännemo karaktäriseras av sammanhängande skogsområden och vidsträckta mossmarker, även om det i trakten också finns stora uppodlade områden, t.ex. i anslutning till gårdar som Vickebråten i söder och Stenatorp i nordväst. Bygden genomkorsas av en slingrande grusväg från Greby i nordväst och Hönsa i öster. På var sida om landsvägen, just där den mindre vägen mot gården Vickebråten i söder ansluter, ligger Brännemo i en öppning omgärdad av löv- och barrskog. Norr om landsvägen ligger skolhuset från år 1923 och den till lärarbostad ombyggda äldre småskolan. Skolan är nedlagd och skolhuset används som församlingshem. Söder om landsvägen ligger Brännemo kapell och dess kyrkogård, kringgärdad av en stenmur. Alldeles intill kyrkogården leder en smal väg söderut mot Vickebråten, och intill vägen ligger den lilla gården Klackafallet. Strax öster om kapellet ligger Vaktmästarbostället, ett bostadshus på platsen där en backstuga låg på 1800-talet. Till kapellet/kyrkan och det f.d. skolhuset hör några mindre förrådsbyggnader, varav en byggnad ger intryck av att vara något yngre än skolhuset och kan vara uppförd som bastu. Samtliga byggnader inom området är väl underhållna, och bortsett från den vitputsade kyrkan, har husen faluröda träfasader. Viktig i miljön är även kyrkogården med sina högresta björkar. Den omgivande skogen inramar kyrkogården och antyder en karaktär av skogskyrkogård. Kulturmiljön är koncentrerad till ett litet område, och är ett av kommunens bästa exempel på litet bygdecentrum i marginalbygden.

Ingår också i:
Byggnadsobjekt i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.
Förslag till bevarandeplan för kyrkogården vid Brännemo kyrka, 2008.