Stäng fönster Skövde kn, DJURSÄTRA 2:15 M.FL. DJURSÄTRA BY

Beskrivning
Djursätra by är en relativt tätbebyggd by ett par km söder om Värsås tätort. Byn omges av ett uppodlat odlingslandskap, med stora öppna åkerytor. Djursätra ligger alldeles intill landsvägen mellan Värsås och Fridene/Korsberga, och från landsvägen leder en rak grusväg i sydvästlig riktning genom byn. Från landsvägen leder även norrifrån en smal grusväg, kantad av en björkallé, in mot byn. I byns centrala del ligger de kvarvarande mangårdarna, medan de stora ekonomibyggnaderna ligger samlade i en krans utanför. Jordbruket är fortfarande levande i byn, vilket innebär att bebyggelsen kontinuerligt moderniserats och i flera fall förändrats. Idag är det bara en av gårdarna som drivs som ett fungerande jordbruk, nämligen Skattegården på fastigheten Djursätra 3:10, medan de övriga gårdarnas manbyggnader avstyckats som bostäder. Utöver den äldre bebyggelsen har det i byn tillkommit tre villor vid 1900-talets mitt. I byn finns ännu flera byggnader av mycket hög ålder bevarade, främst de två tätt liggande husen på Västergården (Djursätra 2:19), men även manbyggnaderna till Storegården (Djursätra 3:9) och Brunnsgården (Djursätra 2:16). De två senare är båda uppförda i en våning i samband med storskiftet 1802 och senare påbyggda med ytterligare en våning. Med undantag för den relativt intakta ladugården i västra delen av byn, som hört till Västergården, har byns ekonomibyggnader varit föremål för genomgripande förändringar. I byns östra utkant ligger på andra sidan landsvägen mellan Värsås och Fridene/Korsberga, några mindre bostadshus med ursprung i bebyggelse för obesuttna. Öster om landsvägen ligger även Broholms f.d. garveri, karaktäristiskt lokaliserat vid ån Djuran och i drift fram till 1917/1927 (uppgifter varierar), idag med eftersatt underhåll.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.