Stäng fönster Skövde kn, DUNBERGSHULT 1:3 DUNBERGSHULT

Beskrivning
I SÖ delen av Varola socken, nära landsvägen mot Fridene, ligger Dunbergshult. Landskapsbilden präglas av Kåkindsslättens randbygd där odlingslandskapet här och var genombryts av stråk av skogsdungar. Dunbergshult ligger i kanten av ett större skogsparti, beläget på en låg men markerad förhöjning, mellan två bäckar.
Kulturmiljön omfattar Dunbergshultsgårdarna samt närmast omgivande odlingslandskap som motsvarar huvuddelen av de tre gamla åkergärdena och de f.d. två norra ängsgärdena. Den gamla fägatan går fortfarande norrut från gårdstomten. Avgränsningen i söder följer nuvarande Fridene-Varolavägen.
Dunbergshult är en av Kåkindsslättens mest karaktäristiska små hemmangrupper med ett typiskt läge på en av slättens små ryggar ovanför nutida odlingsmark. Eftersom bebyggelsen här fortfarande ligger så tätt samlad förmedlar Dunbergshult ett intryck av en oskiftad hemmansgrupp. Detta är idag ovanligt på Kåkindsslätten men var förr i tiden representativt för slättens randbygd. Trots 1900-talets odlingsintensitet med flera avröjda åkerytor finns fortfarande flera småskaliga moränbundna kulturlandskapspartier som - tillsammans med den täta delvis ålderdomliga gårdsklungan i det typiska läget - förmedlar en agrarhistoriskt viktig kunskap om Kåkindsslätten.
Gårdsbebyggelsen från 1800- och 1900-talet på Dunbergshult 1:3 samt även 1:2/1:4 hålls samman av tätheten, mångfalden byggnader med typiska funktioner i det agrara gårdshushållet samt de många faluröda byggnaderna och tegeltaken. Den äldre bebyggelsen dominerar stort. Framför allt spelar Dunbergshults ålderdomliga gamla manbyggnad (Dunbergshult 1:3) en avgörande roll för det mycket goda helhetsintrycket av gårdsklungan i landskapet. Den stora knuttimrade parstugan i två våningar från 1836 är en av Skaraborgs största och mest ursprungligt bevarade tvåvåningsstugor. En stor gråstensladugård från 1887 är en ståtlig representant för byggmästarsocknen Varolas många karaktäristiska gråstensmurade ladugårdar. Brygghus och smedja med flera byggnader ger också stark karaktär. Frånsett en i sen tid om- eller nybyggd faluröd manbyggnad har gårdsbebyggelsen överlag en mycket traditionell agrar utformning.
I kontrast mot sentida röjda åkerytor står flera enbevuxna hagmarker även med inslag av uppvuxna lövträd. Inom gårdens gamla Pärekullegärde strax SO om 1:3 finns ett område med fossil åkermark med röjningsrösen (Raä Varola 54). Även nere vid bäcken inom samma f.d. gärde finns stenbunden enbevuxen hagmark. Motsvarande enbackar finns bl.a. även i NV på det gamla Västergärdet. Inslag av fler odlingsrösen förekommer.
Längre åt NO avgränsar idag planterad granskog.

Ingår också i:
Dunbergshult 1:3 är byggnadsobjekt i Carlquist, T., ”Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun”. 1988.