Stäng fönster Skövde kn, FORSBY 11:1 M.FL. FORSBY

Beskrivning
Området består av Forsby by och Huseby gård i fullåkersbygden vid Ösan på Kåkindsslättens småkulliga västra del. Området är uppmärksammat av länsstyrelsen som regionalt värdefullt odlingslandskap. I norr ligger Huseby gård som har åtminstone medeltida bakgrund, uppbyggd som en mindre herrgårdsenhet med allé, parkliknande trädgård, manbyggnad med flyglar från 1600- och 1700-talen och en separat stor ekonomigård med byggnader från 1800- och 1900-talen. Mangårdsbebyggelsen är renoverad på senare år. Helhetsintrycket av en mindre herrgård med gamla anor vilar dock över Huseby herrgårdsmiljö, som utgör en tydlig upplevelsemässig enhet, med gårdsbyggnader, lokalt vägnät och omgivande uppodlade ägor i anslutning till ett av Ösans små tillflöden. Fullåkersbygden vid Forsby och Huseby framträder tydligt på den ekonomiska kartan från 1877-82 då i stort sett all mark, frånsett ådalar och bäckraviner, redan vid denna tid blivit uppodlad. Bäckravinen mellan Huseby och Forsby by kantas då som nu av ett stråk av lövskog, även med mindre hagmarkspartier i odlingslandskapet söder om bäcken.

Forsby by domineras av den välbevarade kyrkomiljön med 1100-talskyrkan, byggd på storhögen från järnåldern, som är placerad i dominerande läge på den låga moränrygg som höjer sig över ådalen och omgivande lerslätt. Sannolikt är det en betydande storman som begravts på detta sätt. Kåkindsslätten har inte någon annan motsvarande storhög. Storhögen är fornlämning och skyddas genom KML. Kyrkobyggnaden, som enligt en inskrift invigdes den 13 augusti 1135, är väl bibehållen sedan 1100-talet med långhus och ett smalare och lägre kor med halvrund absid i öster. Den faluröda klockstapeln, med sin höga spira, byggd 1704 syns vida omkring. Kyrkogården, inramad av bogårdsmur och trädkrans, är en genuin sockenkyrkogård som genom sina gravvårdar avspeglar mycket av traktens historia. Här finns fortfarande inslag av äldre gravvårdar. Det ståtliga sockenmagasinet i två våningar med slätputsad fasad, står utefter bogårdsmuren i kyrkogårdens sydöstra hörn. Kyrka, klockstapel, sockenmagasin och kyrkogård utgör en mycket välbevarad kyrkomiljö med värdefull karaktär av gammalt sockencentrum. I kyrkomiljön ingår även ett falurött äldre bostadshus, dock moderniserat på senare år, samt den välbevarade, enhetliga gårdsmiljön på Stommen, med manbyggnad i villastil från sekelskiftet 1900 och ekonomibyggnader från samma tid.

Övrig bebyggelse i byn är uteslutande från perioden 1860 – 1930, undantaget en del yngre ekonomibyggnader. Manbyggnaderna har överlag mer eller mindre förändrats under 1900-talets senare del. Generellt präglas dock gårdsbebyggelsen av en i huvudsak bevarad äldre karaktär med byggnader placerade i typisk funktionsuppdelning och trädgårdar med uppvuxna lövträd på mangårdarna. Det faluröda f.d. skolhuset som ligger sydväst om landsvägen mellan Skövde och Hjo, har genomgått genomgripande förändringar i sen tid. Byggnaden är dock väsentlig för helhetsmiljön i Forsby, p.g.a. sin tidigare funktion som skola och genom att den betonar byns karaktär av gammalt sockencentrum.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.