Stäng fönster Skövde kn, FRÖSVE 2:2 M.FL. FRÖSVE

Beskrivning
Frösve by karaktäriseras av sitt läge på en låg ås som höjer sig något över det omgivande öppna landskapet strax väster om ån Ösan. Byns kärna finns vid kyrkan och dess närmaste bebyggelse samt vid gårdarna i det gamla byläget sydväst om kyrkan. Frösve kyrka är delvis från medeltiden, men har fått sitt nuvarande utseende efter en ombyggnad år 1773. Byns gårdar låg ursprungligen fördelade på två platser; alldeles nordost om kyrkan resp. vid den gamla vägsträckningen ett par hundra meter sydväst om kyrkan. Några gårdar byggdes upp nordväst om bykärnan efter laga skifte på 1840-talet. Än idag är bykärnan relativt tätt bebyggd med gårdar som Stommen, Nolgården och Backgården, och upplevs alltjämt som byns medelpunkt. Utöver att några gårdar flyttades ut till området utefter byvägen norrut under 1800-talet, uppfördes även några bostäder för egendomslösa i byns centrala och sydvästra del. Utmärkande för Frösve är det stora antalet välbevarade ekonomibyggnader med faluröda fasader och tegeltäckta tak, särskilt tydligt i byns sydvästra del. Dessutom finns enstaka ålderdomliga byggnadstyper och gårdsanläggningar, främst i kyrkans direkta närhet. Den gamla vägsträckningen genom byn är ålderdomlig och i anslutning till den finns en milsten, tillika byns enda fornlämning. Utöver denna fornlämning finns ett par övriga kulturhistoriska lämningar, varav en förmodad hög vid Speleberget i sydväst. Högen är delvis förstörd genom vägskärning och grustäkt. Bortsett från Speleberget omges byn av ett vidsträckt, öppet odlingslandskap åt alla vädersträck. Kyrkbyn med kyrkomiljön och gårdarna utefter den slingrande bygatan präglas till stor del av 1800- och tidig 1900-talsbebyggelse. Trots att särskilt byns bostadshus genomgått moderniseringar och förändringar, verkar det stora antalet faluröda byggnader med tegeltak sammanhållande i miljön, och det är av stort värde är att även gårdarnas ekonomibyggnader bevarats till våra dagar. Kyrkomiljön kompletterades 1978 med ett modernt församlingshem, som avviker från övrig bebyggelse genom utformning, men visar på utvecklingen under 1900-talets senare del.

Ingår också i:
Område i Carlquist, Kulturhistoriskt värdefulla byggnader och miljöer i Skövde kommun, 1988.