Stäng fönster Vänersborg kn, FRÄNDEFORS 1:2 M.FL. FRÄNDEFORS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus (ca1950-60), en ekonomi- och personalbyggnad (1980-tal), församlingshemmet (1964-65) vid en asfalterad parkeringsplats söder om kyrkogården samt en förrådsbyggnad (1929, tillbyggd ca 1950) längs muren på kyrkogårdens norra sida. Bårhuset och församlingshemmet är vitputsade och det förra har ett sadeltak täckt av skiffer. Ekonomibyggnadens fasad består av röd lockpanel och har sadeltak täckt av tvåkupigt lertegel medan den äldre förrådsbyggnaden har faluröd slätpanel och ett pulpettak med korrugerad plåt.

Kyrkogården är ganska stor med en delvis oregelbunden form och har utvidgats i flera etapper. Närmast kyrkan, orienterad i öst-väst, finns en huvudsakligen muromgärdad rektangulär del och sydväst om denna två tydliga utvidgningar från 1931 och 1976. Kyrkogårdsområdet avgränsas mot norr och väster av slänter längs den slingrande Frändeforsån och mot öster av riksväg 45. Söder om kyrkogården finns bebyggelse med bl a bårhuset, ekonomibyggnaden och församlingshemmet.

Inom området närmast kyrkan är sannolikt den östra delen äldst. Öster om kyrkan skall också dess föregångare ha legat. Området väster om kyrkan anses vara det näst äldsta och den södra delen troligen yngst. Uppgifter finns om utvidgningar 1841 och i början av 1900-talet. Vid det senare tillfället uppges kyrkogården nära nog fördubblats. Enligt uppgift skall sydöstra delen tidigare brukats som kolerakyrkogård. Rektangeln inramas mot väster och norr av en kallmur och längs riksväg 45 i öster av en murad naturstensmur. Mot söder finns en låg häck. Mot väster, söder och norr finns ingångar med stolpar av natursten utan grindar. Mot öster finns en svart smidesgrind med naturstensstolpar. Förutom murarna samt häcken mot söder finns kring denna kyrkogårdsdel rader med träd, almar mot väster och söder, lönnar mot öster och norr. Längs den asfalterade gången framför entrén mitt på kyrkans södra långsida finns en mindre allé med lindar. I övrigt finns en del enstaka träd, bl a några lönnar vid östra kyrkogårdsentrén samt ett par stora askar nära tornet i väster.

Kyrkogårdens yngsta delar (1931 och 1976) i sydväst inramas huvudsakligen av låga häckar. Mellan de båda etapperna växer en rad med björkar, liksom längs slänten mot ån. På 1931 års del finns ett mittparti med kalkstenshällar lagda som en svagt sluttande bred trappa eller terrassering ned mot ån och som inramas av häckar och buskar. På kyrkogården som helhet är de större gångarna asfalterade och de mindre grusade. En påfallande stor andel av gravarna är också grusade, både på de äldre delarna närmast kyrkan och på 1931 års utvidgning. Kyrkogårdens yngsta del, längst i söder, består ännu enbart av en stor gräsyta förutom en minneslund inramad av björkar. Av särskilda gravar på kyrkogården märks en gravhäll inramad av ett svart smidesräcke sakristian på kyrkans östra sida. Gravhällen är för kyrkoherden Andorus Asmundi Lithenius, död 1663, och som hade hustru och tolv barn. Vid kyrkans södra sida finns en gravhäll över prosten Stenberg. På fasaden intill finns en minnestavla med inskriptionen: "Åt minnet av Johan Gustaf Stenberg, teol dr, kontraktsprost, kyrkoherde. Genom hans varma nit och tillskott av egna medel blev denna kyrka byggd år 1800. Tavlan uppsattes av Frändefors församling 1926".