Stäng fönster Vänersborg kn, KYRKEBYN 1:14 M.FL. GESTADS KYRKA

Beskrivning
Till kyrkoanläggningen hör kyrkan med omgivande kyrkogård, ett bårhus och en ekonomibyggnad vid en grusad plan norr om kyrkogården samt församlingshemmet (f d prästgården) med en uthusbyggnad. Bårhuset beläget vid kyrkogårdens nordöstra hörn uppfördes 1957 efter ritningar av arkitekt Axel Forssén och är vitputsat med skiffertäckt sadeltak. Ekonomibyggnaden (1930-tal), norr om kyrkogården är ett förråd, tidigare även personalrum, med fasad av faluröd locklistpanel och sadeltak täckt av tvåkupigt lertegel. Församlingshemmet har kvar karaktären av en villaliknande prästgård med fasaden av gul locklistpanel och sadeltak täckt av betongpannor. Prästgårdens f d uthus och dass, ombyggt till garage och förråd, är plåtklätt.

Kyrkogården har en rektangulär form i sydväst-nordostlig riktning med kyrkan belägen i dess norra hörn. Kyrkogården avgränsas i väster av en asfalterad landsväg och i norr av en mindre grusväg. I övriga väderstreck finns öppen åkermark. Kyrkogårdens äldsta del är belägen närmast söder om kyrkan. Utvidgningar har sedan skett mot söder 1859, mot öster 1895 och senast ytterligare mot söder 1970. 1895 års utvidgning fick sin nuvarande kvartersindelning efter ritningar av trädgårdsarkitekt Samuel Kaldén, Karlstad, 1945.

Kyrkogården kantas av en kallmur längs dess äldre delar mot vägarna i väster och norr. Längs övriga sidor avgränsas den av låga häckar. Längs sidorna finns också stora lövträd, almar, askar och lönnar med undantag av den yngsta delen längst i söder som kantas av yngre lövträd och rosenbuskar. Längs denna del av mittgång finns en mindre allé av lindar och längs västra kanten av 1895 års utvidgning finns en rad med stora askar och almar. Huvudentrén till kyrkogården är förlagd mot landsvägen i väster med en motsvarande entré rakt över vägen till den f d prästgården med mangårdsbyggnadens mittaxel belägen i linje med vapenhusporten i tornets nedervåning. Ytterligare entréer till kyrkogården finns från norr och söder. Entréerna mot väster och norr är försedda med smidesgrindar, mot väster med höga naturstensstolpar och mot norr med cementputsade stolpar. Gångarna närmast kyrkan och en huvudgång söder om dess mittaxel är belagda med konststensplattor. Övriga gångar är grusade. Gravarna på kyrkogården är i huvudsak gräsbevuxna med undantag av några grusade gravar på de äldre delarna. Den yngsta delen längst i söder är ännu bara delvis tagen i bruk för gravläggningar. Längs västra kyrkogårdsmuren finns några smidda gravkors uppställda.