Stäng fönster Torsby kn, NORRA LEKVATTNET 1:56 LEKVATTNETS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: I Fryksände sockens västra del anlades en begravningsplats vid Lekvattensjöns norra ände 1846. En träkyrka började uppföras 1850 och stod klar för invigning på nyåret 1853. Väster om kyrkan byggdes senare sockenstuga, numera församlingshem med personalutrymmen och tillbyggd ekonomidel och nordost om kyrkan en redskapsbod.
KYRKOGÅRD: Kyrkogården invigdes år 1846 av prosten Anders Fryksell. Fram till mitten av 1890-talet förekom endast allmängravar på kyrkogården. Därefter blev familjegravar en allt vanligare gravform. En utvidgning av begravningsplatsen har skett 1956. Renovering och utjämning av marken skedde redan på 1930-talet. År 1975 avlägsnades ett större antal gravramar och -häckar. Olika slag av gravhägnader har fortlöpande tagits bort, liksom grusbeläggning på gravarna har ersatts med gräs.

Kyrkplatsen är högt belägen på en platå med större delen av kyrkogården söder om kyrkan, där marken sluttar något mot sydost. Kyrkogården är oregelbundet rektangulär till formen. Den omgärdas i norr, väster och söder av en låg stödmur med portstolpar av natursten och i öster av en häck och naturlig slänt mot sjön. Den omgivande miljön utgörs av vägar och spridd bebyggelse i väster och i övrigt av ängsmark och vatten.

Runt om kyrkogårdsmuren växer ett naturligt bestånd av björk. Några björkar står även inne på kyrkogården. Strax söder och väster om kyrkan finns sparsamt med lind och lönn och mitt på den gamla delen har ett antal silverpilar planterats i fyrkant. Hagtornshäckar avgränsar kvarteren på den gamla delen och växer längs muren. Måbärsbuskar markerar gränserna mellan gravarna. På utvidgningen består samtliga häckar av måbär. Gravkvarterens ytor täcks till största delen av gräs. Alla gångar är asfalterade. På utvidgningen förekommer även plattgångar.

Sju grusgravar varav några med gravramar finns spridda på kyrkogårdens äldre del. Samtliga mönsterkrattas. I sydvästra hörnet uppställdes på 1930-talet en minnessten över den först begravde på kyrkogården, arbetaren Per Larsson (1785-1846). Söder om kyrkan märks en större gravvård av bearbetat naturstensblock rest över odalmannen Hellik Halvarsson, död 1904 och hustrun Ingeborg, död 1889. På södra delen av kyrkogården finns sedan 2000 en bronsskulptur "Ängeln" av konstnären Ditte Reijers.