Stäng fönster Torsby kn, HÖLJES 1:138 NORRA FINNSKOGA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: Kyrkan ligger högt placerad, väl synlig från landsvägen och byns centrum med bensin- och lanthandel. Kyrkan nås via öppningar i kyrkogårdsmuren i söder och öster. Prästgården ligger nordväst om kyrkan och är uppförd 1912. När nya kyrkskolan byggdes fick församlingen från kommunen överta en av flygelbyggnaderna från gamla skolan, som sedermera omändrades till ett modernt och ändamålsenligt församlingshem, som togs i bruk år 1963. Söder om kyrkogården ligger en modern byggnad för fastighetens service.
KYRKOGÅRD: Redan innan kyrkan uppfördes började man nyttja marken som begravningsplats, invigd år 1828. Den ursprungliga delen omgav kyrkan och sträckte sig framförallt ett stycke åt sydöst. Den första utvidgningen gjordes 1938 och innefattade ett område vettande mot älven i norr. Därefter har en utökning skett 1957 då ett triangelformat område söder om kyrkan samt ett öster om denna tillfördes kyrkogården. Allmänningen inom den första utvidgningen tjänade sitt ursprungiga ändamål fram till 1940-talet och används numera för familjegravar.
Större delen av kyrkogården ligger öster om kyrkan men också ett stycke norr och söder därom. Formen utgörs i stort sett av en kvadrat. Området närmast kyrkan i öster ligger plant och marken sluttar sedan svagt ned i samma riktning. I söder ligger senaste utvidgningen utefter en slänt och formar här terrasser med trappsteg i huggen sten. En stenmur löper längs kyrkogårdens östra och södra gräns, i norr bildar häggmispelhäck gräns mot en brant ned mot älven och i väster finns barrskog. Bebyggelse och landsväg återfinns i söder och öster.
Trädbeståndet utgörs av på platsen naturligt växande björkar. Dessa finns utefter muren och glest inne på området. Utöver häcken mot älven, ingår samma slag i kvartershäckarna. Stora öppna grönområden upptar marken i övrigt, framförallt planen närmast kyrkan i öster, norr och väster därom mot barrskogen. Samtliga gångar är asfalterade och bildar i stort sett ett rutnätsmönster. Plattgångar förekommer mellan gravkvarteren.
På kyrkogårdens äldsta del i öster ligger, relativt väl samlade, tolv bevarade grusgravar. På ett antal återstår endast stenramarna efter att gruset utbytts mot gräs. Inom det öppna grönområdet framför kyrkan och söder därom på utvidgningen har man ställt upp 27 smidda järnkors från 1800-talet. Den äldsta gravvården på ursprunglig plats utgörs av en natursten med marmorplatta och stenkors rest över en blott månadsgammal pojke 1870. Ett fåtal enkla träkors minner om allmänningens läge.