Stäng fönster Torsby kn, FLATÅSEN 3:14 NYSKOGA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ - Kyrkan ligger högt placerad på en nordsydlig höjdsträckning norr om byn Flatåsen. Kyrkogården breder ut sig i sluttningen söder om kyrkan. Norr om kyrkan ligger en ekonomibyggnad. Väster om kyrkan ligger två gårdar.
KYRKOGÅRD - Begravningsplatsen är belägen söder om kyrkan. Den invigdes 1873, några år innan den första kyrkan stod klar. De äldsta delarna omger kyrkan och kyrkogården har sedermera utvidgats i två omgångar, 1941-49 och 1967, båda gångerna söderut. Allmänningen låg söder om kyrkan och upplåts numera för familjegravar.
Kyrkan och kyrkogården är belägna på en nordsydlig höjdsträckning och från kyrkan sluttar begravningsmarken svagt i sydlig riktning, öster om kyrkan släntar den ner mot granhäcken liksom väster därom ned mot stenmuren. Formen är osymmetrisk och sträcker sig i nordvästlig riktning. Kyrkogården omgärdas av en stenmur som övergår i stödmur med granhäck en kort sträcka i norr och ett stycke längs den östra sidan. Stödmur med långa trappsteg utgör också delvis gräns mellan de två utvidgningarna. Kyrkogården gränsar till skogsmark och insprängda öppna ytor med gles bebyggelse och mindre vägar.
Förutom en högväxt thuja invid kyrkans nordvästra portgavel, förekommer endast björkar på kyrkogården. En allé följer huvudgången upp mot kyrkan, spridda björkar växer väster om kyrkan på ett grönområde och glest utefter muren. Kvartershäckarna på kyrkogårdens äldre del är av amerikansk hagtorn och på den senaste utvidgningen består de av parkrosor med inslag av någon ölandstok. Planen upptas i övrigt av gräsbelagda ytor, framförallt i väster där berg i dagen omöjliggjort begravningar. De få gångvägarna är belagda med grus förutom en asfalterad gång som omger kyrkan och mittgången upp mot denna. Plattgångar förekommer på de fria gräsytorna mellan gravkvarteren.
Samtliga grusgravar och hägnader av olika slag har successivt avlägsnats från kyrkogården. Söder om kyrkan står en gravvård i huggen natursten prydd med skulpterad profilbild över finnskogarnas siste vandringsman, Niittahon Jussi eller Johannes Johansson Oinoinen (1874-1966). Kyrkogården ger ett enkelt och anspråkslöst intryck med sparsam växtlighet och öppna fria gräsbeklädda ytor. Den äldre delen särskiljer sig främst genom fåtalet högresta och mera obundet placerade gravvårdar.