Stäng fönster Torsby kn, BOGRANGEN 2:4 SÖDRA FINNSKOGA KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Strax väster om Bograngens samhälle ligger Södra Finnskoga vita träkyrka tätt intill storskogen. Kyrkan av trä påbörjades som korskyrka 1831, försågs senare med torn och invigdes först 1865. Församlingen avsöndrades från Dalby socken år 1830 framförallt till följd av Carl Axel Gottlunds, även kallad "finnskogarnas apostel", engagemang för finnskogarnas sak gällande egen kyrka och församling. Förutom kyrkan finns ett bårhus samt en servicelokal för fastighetens skötsel. Kyrkogårdens nordligaste del ligger plant på en höjd och sluttar ned åt söder i riktning mot en landsväg. Begravningsplatsens avlånga utbredning i nordvästlig riktning skapar en strikt rektangulär med kyrkan belägen i dess mittersta del. Runtom platsen löper en stenmur. Barrskog gränsar till kyrkogården på tre håll och i söder går en landsväg.
KYRKOGÅRDEN: Redan innan kyrkan var på plats hade marken tagits i anspråk för begravningar. Orsaken var främst den allt för långa och på vintern allt för svårframkomliga vägen till kyrkogården i Dalby. Södra Finnskoga kyrkogård invigdes 1831 och har där efter utvidgats vid ett par tillfällen. Strax efter sekelskiftet utvidgades kyrkogården söder om kyrkan och 1946 norr därom. I anslutning till norra stenmuren på sistnämnda utvidgningen ligger ett vitt putsat bårhus och utanför muren i nord väst finns en redskapsbod. Allmänningen nordväst om kyrkan tjänade sitt ursprungliga ändamål fram till 1942 och upplåtes därpå till familjegravar. En minnessten anger att stenmuren byggdes 1930.
Dominerande trädsorten är björk som växer glest längst stenmuren, några återfinns på utvidgningen norr om kyrkan och en allé följer mittgången upp till kyrkan. Enstaka lönn förekommer. Gravkvarteren på den äldre delen av kyrkan är avgränsade av måbärshäckar och vid den senaste utvidgningen är de av oxbär. Kyrkogårds planen upptas i övrigt av öppna gräsbelagda ytor. Endast grusbelagda gångvägar förekommer. En cirkelformad gång omger kyrkan. Mittgången som leder från muröppningen i söder fram till kyrkan är påfallande bred. På de öppna gräsytorna mellan gravkvarteren finns plattgångar.
Efter en successiv borttagning av stenramar och grusbeläggning utbytt mot gräs kvarstår fyra grusgravar belägna i gamla delen runt kyrkan. En av dem inhägnas av järnstaket, två har stenramar och ytterligare en har stenstolpar och järnkätting. Två numera gräsbelagda gravar har järnkätting och stenstolpar. Söder om kyrkan på ömse sidor av mittgången står åtta smideskors från 1800-talet uppställda. Till de äldsta gravvårdarna hör förutom smideskorsen, en vård öster om kyrkan med stenkors från 1854. Utanför den södra mursträckan stör en minnesstaty över kyrkans grundare, Carl Axel Gottlund.