Stäng fönster Karlskoga kn, KÄLLMO 1:48 TAVLANS KAPELL

Beskrivning
Tavlans kapell är beläget cirka 10 km nordväst om Karlskoga samhälle. Trakten kännetecknas av ett öppet jordbrukslandskap med flera småjordbruk i en mjukt kuperad terräng. Kapellet ligger på en markerad åsrygg med en stupande ravin söder om byggnaden. I början av 1900-talet kände man i bygden behov av en gemensam samlingslokal för bland annat föreläsningar, gudstjänster, logearbete och annat föreningsarbete. Med gemensamma krafter samlades byggmaterial och pengar in och flera personer ställde upp med dagsverken. En tomt ställdes till förfogande av småbrukaren Karl Olson från Tavlan.
Anläggningen består förutom kyrkobyggnaden (uppförd 1912 och invigd som kyrkorum 1921) också av en fristående klockstapel (1968). Den står placerad öster om kapellet och har två ben av rundvirke, medan stapelns tredje stötta utgörs av ett utdraget hörn från det spånklädda taket. Stapeln innehåller en klocka.