Stäng fönster Karlskoga kn, KARLSDAL 1:5 KARLSDALS KAPELL

Beskrivning
KYRKOMILJÖN: Karlsdal ligger ca 1 mil nordost om Karlskoga. Området kring den gamla hyttan utgörs idag av riksintresse för kulturmiljövården och består till stor del av oreglerad bruksbebyggelse. Här finns herrgård, arbetarbostäder, hyttruin och slaggvarp och kapell.
KYRKOGÅRDEN vid Karlsdals kapell angränsar i väster mot en grusad väg, i söder och öster mot tallhed och i norr mot ett område med några fristående bostadshus. En ca två meter hög granhäck omgärdar kyrkogården på alla sidor. Två ingångar mot väster där en grusad väg och parkeringsplats finns. På östra sidan finns en öppning i häcken som leder till ett förvaringsskjul av plåt. Kyrkogården är uppdelad i två kvarter på södra respektive norra sidan av kapellet. Dessutom finns mot väster respektive öster ett kvarter. I det västra kvarteret, framför ingången till kapellet, finns en stor stenram och en bronsskulptur i form av en sittande flicka. I det östra kvarteret finns fyra liggande gravstenar inom ett område omgärdar av järnkättingar hängande på stenpollare. Samtliga gångar är grusade på kyrkogården och alla gravstenar är vända mot öster. Några grusade gravar finns bevarade. På den norra sidan av kyrkogården finns en stor rest natursten, ca tre meter hög.