Stäng fönster Munkfors kn, RANSÄTER 4:11 M.FL. RANSÄTERS KYRKA

Beskrivning
KYRKOMILJÖ: Ransäters kyrka ligger mellan Klarälven och riksväg 62. I närheten ligger Geijersgården och musikskolan Geijersskolan, samt Erlandergården (Tage Erlanders födelsehem). Ransäters Hembygdsgård strax norr om kyrkan, tillhör en av de större hembygdsgårdarna i länet. I kyrkoanläggningen ingår ett putsat bårhus från 1934, ett församlingshem från 1988, en personalbyggnad med kontor och garage från 1988, samt ett förråd, troligen från 1930-talet.
KYRKOGÅRD: Kyrkogården anlades i samband med kyrkobygget på 1670-talet. Den har anlagts på plan mark och har en oregelbunden form med sträckning från sydväst till nordost. Kyrkogården omges på tre sidor av stenmur och på den fjärde sidan i sydöst av en häck mot Klarälven. Norr och söder om kyrkogården ligger väg och åkermark och i nordväst finns grönområden, parkeringsplats, väg och enstaka byggnader.
Från början omfattade kyrkogården endast ett mindre område intill kyrkan. Vid mitten av 1800-talet var kyrkogården för trång och muren flyttades ut 20 alnar åt norr och öster. År 1883 flyttades den ytterligare ett stycke åt öster. En utökning av kyrkogården gjordes mot söder 1934 och slutligen en mot norr med en större areal 1969. Hundra år efter kyrkans tillkomst ersattes kyrkogårdens gamla trähägnad av en stenmur. Ett gravkapell uppfördes i samband med utvidgningen 1934. Kapellet är putsat och försett med skiffertak. Vid redskapsboden utanför hörnet färdigställdes en ekonomibyggnad med expedition och personalutrymmen 1986 och väster om yngsta utvidgningen i norr ett församlingshem samma år.
Lövträd av varierande slag såsom lind, alm, ek, lönn och björk har planterats utmed kyrkogårdsmurarna men även i mindre omfattning inne på själva begravningsplatsen. Häckar av hagtorn avgränsar gravkvarteren. Särskilt regelbunden är häckindelningen på 1934 års utvidgning. På kyrkogårdens äldsta delar norr och öster om kyrkan åtskiljer måbärshäckar de enskilda gravplatserna. Parkrosor har planterats glest på allmänningen öster om kyrkan. Markytan är till övervägande delen gräsbevuxen. Alla huvudgångar är grusade och raka. I och mellan gravkvarteren finns också plattgångar av olika bredd. På senaste utvidgningen har gångarna stensatts.
I den enda bevarade grusgraven, kringgärdad av järnstaket, är majoren och riddaren Johan Gottschalk Geijer (1773-1840) och hans hustru Eva Magdalena Löfman begravda. Kyrkogårdens äldsta gravvård är en hög kalkstensplatta inom järnram väster om kyrkan. Den är rest över Bengt Gustav Geijer (1748-1814) och Ulrika Magdalena Geijer (1760-1823), föräldrar till Erik Gustaf Geijer. Invid stenmuren i nordväst finns den Erlanderska familjegraven. Här gravsattes statsminister Tage Erlander 1985.