Stäng fönster Lomma kn, BJÄRRED 38:32 BERGA KYRKA

Beskrivning
Bergakyrkan med Bergagårdens församlingsgård och pastorexpedition ligger i södra delen av Bjärreds samhälle. Anläggningen omges av en stor parkliknande trädgård och en hög mur. Bjärred är en del av Flädie socken och sockenkyrkan ligger ca 3 km öster om samhället. Bergakyrkan bildar tillsammans med församlingshem och pastorsexpedition en trelängad anläggning. Till anläggningen hör även två senare uppförda vitputsade huskroppar söder om församlingsgården och ett garage. Parken tillhörde ursprungligen en sommarvilla ägd en apotekare Fredrik Montelin och anlades omkring 1920. Från den ursprungliga anläggningen härrör Vita villa, paviljongen, porthuset vid nordöstra ingången och en liten bodbyggnad. En hög, vitputsad, tegelavtäckt mur avgränsar området mot gatan. Muren har öppningar med lackerade, ofärgade träportar. På tomten för Bergakyrkan och Bergagården låg tidigare gården Flädie nr 11, som brann ned 1914. Under åren 1933-1970 drev Södra Sveriges Sjuksköterskehem, som fått anläggningen i donation, ett semesterhem här. År 1970 inköptes fastigheten av Flädie församling.
Underhållsplan för Bergakyrkan 2009-11-01, ItArk Arkitektkontor AB,
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008