Stäng fönster Staffanstorp kn, STORA MÖLLEBERGA 19:1 MÖLLEBERGA KYRKA

Beskrivning
Mölleberga kyrka och kyrkby ligger i det öppna backlandskapet söder om Staffanstorp. Byn har en äldre bykärna med gårdarna samlade runt kyrkan. Flera ligger kvar på sina gamla gårdstomter. Många gårdar har väl bibehållna längor i korsvirke och tegel och är representativa för ett äldre skånskt byggnadsskick.Mölleberga kyrka omges av kyrkogård. Den avgränsas av en vitputsad tegelavtäckt mur. Den fyrdelade gjutjärngrindarna i väster markerar huvudingången. En trädkrans bestående av knuthamlade lindar inramar kyrkogården. Den är indelad i rektangulära kvarter och har grusgångar. Merparten av gravarna är grusgravar med buxbomsinramning. I utkanten av den norra delen ligger ett gravkapell med gaveln inbyggd i muren. Norr om kyrkogården och åtskild från denna av en mindre väg finns en yngre kyrkogårdsdel.