Stäng fönster Bollebygd kn, MÅRTENSBACKA 1:1

Beskrivning
Anläggningen består av en vattendriven såg, uppförd på 1920-talet. Sågen föregicks av en tidigare såg som tillhörde gården men som låg på den andra sidan av Gantaråsbäcken. En skvaltkvarn fanns på platsen där den nuvarande sågen står idag men oklart om det finns lämningar efter den. På gården finns även en elektrisk såg och snickarbod. Från en damm i trä går en träränna som leder till vattenhjulet som är ett överfallshjul. Vattenhjulet är nytillverkat och sågen har fått ett nytt spåntak. Sågbyggnaden är uppförd i stolpverkskonstruktion och stengrund med ett förlängt sadeltak ut mot bäcksidan där hjulet finns. Sågmaskineriet med sågklinga finns bevarat och anläggningen kan fortfarande drivas med hjälp av vattenhjulet.