Stäng fönster Bollebygd kn, HORSSARED S:1 HORSSAREDS SÅG

Beskrivning
Anläggningen består av tidigare vattendriven och sedermera turbindriven såg med en verksdamm i Nolån strax öster om Töllsjö. Nedströms dammen finns en nyrenoverad ålkista i trä. Sågen är uppförd i en enkel stolpverkskonstruktion med tre väggar i omålad locklistpanel, stengrund och plåtklätt sadeltak. Sågen är belagd vid 1890-talet och tros ha föregåtts av en kvarn som ska ha funnits på platsen sedan åtminstone 1600-talet. Interiört finns sågbänk med trärullar, sågklinga och styrblock bevarat. En turbin installerades 1918 och el levererades till sågen och de närliggande gårdarna. Dammen är ursprungligen uppförd i sten men har gjutits på med betong. Spettluckor har tidigare funnits för att reglera vattenflödet men dessa är borttagna, kvar finns rester av gåtar i utskoven.