Stäng fönster Borås kn, PUKARED S:2 BERTILSHULTS KRAFTVERK OCH SÅG

Beskrivning
Bertilhults kraftverk och såg ligger sydväst om Hällsjön, där Gesebolsån rinner vidare söderut till Gesebols sjö, mellan Gesebol och Bertilshult i Bollebygds kommun. Dammen intill sågen kallas för Sågdammen och är en verksdamm i betong, Redan på 1600-talet sägs det ha funnits en kvarn på platsen. 1756 ska åtta hushåll i trakten gått samman för att bygga en sågkvarn efter att den gamla förstörts. Under 1800-talets andra hälft beslutades att Bertilhults kvarn skulle bedriva sågning under mer organiserade former genom att bilda ett såglag och anställa en sågare. 1894 byggdes den sågbyggnad som står kvar idag. Byggnaden är uppförd i två våningar med kallmurad och anmärkningsvärt hög stensockel, stående, omålad träpanel med ljusinsläpp, sadeltak och en öppen långsida i marknivå där timret lätt kan tas in. 1918 i samband med en ombyggnation bilda-des Bertilhults Elektriska Andelsförening och en turbin inskaffades för att driva såväl sågen som ett vattendrivet elkraftverk under sågen. Från dammens luckutskov går en ståltub till turbinen som sitter i ett tryckskåp av stål med ett sugrör som därefter går ner i utloppsrännan.
På 1950-talet grävdes den gamla verksdammen bort och en ny byggdes. 1994 byggdes den om igen. Sågen används än idag ett par gånger om året och drivs av personer från gårdarna omkring.