Stäng fönster Mark kn, MÄLLBY 1:5 BOSGÅRDEN

Beskrivning
Bosgårdens kraftverk är uppfört 1960 vid ån Storån, två mil öster om Lindome och knappt två mil nordväst om Kinna. Storån utgör här kommungräns mellan kommunerna Mark och Härryda. Bosgårdens kraftverk ligger några meter in i Marks kommun. Kraftverket ligger avsides, i anslutning till gården Bosgården.

Dammen är en överfallsdamm i betong. Dammens utskovströskel är cirka 85 meter lång. Den yta som kan uppfattas som en vattenspegel är endast cirka 2 000 kvadratmeter. Vattnet leds via en cirka 20 meter lång tilloppskanal av betong fram till kraftverket.

Speciellt vid Bosgårdens kraftstation är att intaget är placerat inne i själva stationsbyggnaden och inte utanför. Där finns även ett fingaller som rensas maskinellt. Fallhöjden utnyttjas genom ett vertikalt inloppsschakt som leder ner till turbinen, som är placerad cirka 16 meter under stationsbyggnadens markplan.

Sedan år 2009 finns en fiskväg – ett omlöp – vid Bosgårdens kraftverk. Dessutom återskapades forsen nedströms och en smoltränna och ett ålrör installerades bredvid intagets fingaller.
Porten har sedan förra inventeringen bytts ut utan kulturhistorisk hänsyn. En av maskinhallens väggar har en stor, ursprunglig väggmålning med en mycket detaljerad och dekorativ karta över Hultafors kraftverks distributionsområde. Kraft-verksaggregatet är utbytt efter 2014 och utgörs idag av en hydroform kaplantur-bin från Strojìrny Brno som ersatt en äldre långaxlad kaplanturbin av fabrikat Maier KG, Brackwede. Även generatorn är idag ny. Kraftverkets kontrollutrustning är modern. Kontrollskåp och ställverk är placerat i maskinhallen. Kraftverket har en årsproduktion på cirka 4,8 GWh.