Stäng fönster Bollebygd kn, GISSLEFORS 1:1 M.FL. SÅNGÅSENS KRAFTVERK MED DAMMAR

Beskrivning
Ett system av uppdämda sjöar (Stora Gissletjärn och Gösjön) som leder vatten till det lilla kraftverket Sångåsen som togs i drift 1938. Gissleån rinner från Gesebols sjö, genom Gösjön, Buadamm och slutligen ut i Nolån. Sångåsens damm är en verksdamm i Stora Gissletjärn. Dammkroppen är en hög betongkonstruktion med reglerbar spettlucka till ett verksutskov som är kopplat till en stål- och glas-fibertub som leder vattnet ner till kraftstationen. Tuben är ca 115 meter lång och bärs upp av betongfundament. Gökalids regleringsdamm ligger ca 200 meter sydost om Sångåsens damm i Gösjön. Dammkroppen, som även fungerar som väg, är ca 100 meter långt med konstruktion i betong med två öppningar och en överfallsränna. Kraftstationen är uppförd i enkel funktionalistisk stil med pul-pettak i plåt och putsad fasad i en rosa kulör, med stora järnomfattade fönster med spröjs i en stark blå kulör. Den äldre turbinen har bytts ut under 2000-talet.