Stäng fönster Bollebygd kn, HEDGÄRDE 1:8 M.FL. GISSLEFORS KRAFTVERK

Beskrivning
Ett system av uppdämda sjöar med tre dammar (Bua damm, Stora Gissletjärn och Gösjön) som ingår i sjösystemet kring Gesebolssjön norr om Bollebygds samhälle. I samma system finns även Sångåsens kraftverk mellan Stora Gisslet-järn och Bua damm. Från Bua damm leder vatten via en 1,2 kilometer lång tub ner till Gisslefors kraftverk. Tuben är tillverkad av stål och glasfiber och ersatte 2012 den tidigare trätuben. Dammen finns inte med på Häradsekonomiska kar-tan från 1890-tal utan tillkom sannolikt i samband med kraftstationen 1927. Ut-loppet på kraftstationens baksida är gjutet av betong och kanalen är kantskodd med huggen natursten. Vattnet flyter samman med Nolån via en cirka 115 meter lång utloppskanal. Fallhöjden vid Gisslefors kraftverk är 67 meter. Den utbyggda vattenföringen är 0,8 kubikmeter per sekund. Kraftverkets effekt är 600 kW och årsproduktionen är cirka 2,8 GWh.