Bebyggelseregistret (BeBR)

Stäng fönster Bollebygd kn, HULTET 2:3 M.FL. VIAREDS REGLERINGSDAMM, HULTAFORS DAMMEN OCH HULTAFORS VATTENKRAFTVERK

Beskrivning
Viareds regleringsdamm reglerar vattentillströmningen till Hultafors damm och senare Hultafors kraftverk. Regleringsdammen har renoverats genom åren och består idag av en cirka 4 meter bred betongdamm med elektriskt styrda spettluckor. Nedströms, vid Hultafors tumstocksfabrik, ligger en verksdamm av sten och betong som uppfördes i samband med att tumstocksfabriken flyttades till Hultafors i början av 1900-talet. I dammens södra ände ligger intaget till den långa kanalen uthuggen ur berget som leder fram till tuben till

Hultafors kraftverk, detta bör ha tillkommit strax innan 1920 då kraftverket stod klart. I dammens norra ände ligger ett nu igensatt utskov. Här låg tidigare den första tumstocksfabriken i Hultafors med en turbin som drev fabriken med direktdrift. Inne i den nya tumstocksfabrikens fikarum ska det ännu finnas ett linhjul som påminnelse om denna lindrivna kraftkälla. Mitt i dammkroppen på nedströmssidan finns en byggnad i betong och gult tegel sammanbyggt i gaveln med dammkroppen. Byggnaden uppfördes som tvättstuga 1945 för de anställda på tumstocksfabriken och deras familjer. När tvättmaskiner började installeras i privatbostäderna på 1960-talet hade tvättstugan spelat ut sin roll.

Följer man den i berget uthuggna kanalen knappt 900 meter västerut kommer man fram till en tub som sedan störtar 20 meter ner till Hultafors kraftverk uppfört 1920. Kraftverket är uppfört som en kvadratisk brädinklädd byggnad med tälttak täckt med betongtegel. Fasaderna är täckta med trapetskorrugerad röd plåt med vita plåtfoder. Kraftverksaggregatet är nyligen utbytt från en Francisturbin till en ny fullkaplanturbin från Vattenkraftbolaget i Dalarna med ett 610 mm löphjul. Årsproduktion är cirka 1,2-1,4 GWh.
Kraftverket i Hultafors är fortfarande i drift 2020 och Viareds regleringsdamm fungerar som regleringsdamm och Hultaforsdammen som verksdamm till detta kraftverk än idag. Kraftverksaggregatet är dock nyligen utbytt i kraftstationen och Viareds regleringsdamms spettluckor styrs idag på distans.