Stäng fönster Mark kn, BOBYGD 2:2 GÖKALIDS KRAFTVERK MED TILLHÖRANDE DAMMAR

Beskrivning
Ett system av uppdämda sjöar med tre dammkroppar (en i St. Öresjön och två i Gökalidssjön) leder vatten via en 400 meter lång tub ner till det lilla kraftverket som fortfarande till stora delar ser ut som det gjorde när det togs i drift 1946. Hela anläggningen uppfördes för bussbolagsägaren, disponent Yngve Lindgren i Gottskär. Gökalidssjön är en helt konstgjord sjö som skapats av de två stora dammkropparna, varav den ena är 200-250 meter lång. Dammkropparna är dock dimensionerade för en mycket större uppdämd yta än vad som sedan gavs tillstånd till. Sjön finns inte på Häradsekonomiska kartan från 1919-1925 utan tillkom sannolikt i samband med kraftstationen 1946. Tillförseln av vatten från den högre belägna Öresjön kontrolleras av reglerutskov i Öresjön men kan även kontrolleras med ett frivattenutskov med luckor i skogen mellan Öresjön och Gökalidssjön.

Kraftverksbyggnaden är sparsmakat men gediget uppförd i gult tegel med plåttak och röda småspröjsade fönster. Mörk släthuggen sten i portinfattningar, grund och fönsterbleck samt på en infälld rektangulär sten ovanför porten med namn och årtal ingraverat i guld ger en dekorativ och genomtänkt estetik till den annars enkla och funktionella byggnaden. Byggnaden är väderskydd för själva kraftverket som består av den ursprungliga NOHAB-turbinen beställd redan 1938 för 50 meters fallhöjd och 500 hk samt en ursprunglig men omlindad generator. Invändigt är golvet i mönsterlagd klinker i rött och beige på klassiskt kraftverksmanér men manöverpanelen är utbytt mot modern styrning. Ett rum som tidigare kan ha fungerat som ställverk har idag ingen funktion annat än som kapprum. Intill finns en mindre röd stuga med sadeltak och vita knutar som kan ha fungerat som maskinistbostad. Kraftverket har 2020 en årsproduktion på 1,3-1,4 GWh.