Stäng fönster Härryda kn, HÄLLINGSJÖ 1:10 M.FL. HÄRRYDA HÄLLINGSJÖ 1

Beskrivning
Anläggningen består av en mindre damm med en enkel spettlucka och tre meters fallhöjd som tidigare har lett vatten till en kvarn. Kvarnen uppfördes senast 1883 och drevs då med vattenhjul och ägdes av godsägare Mellander. Kvarnen föregicks enligt lantmäterihandlingar troligen av en ännu äldre kvarn. 1931 blev Carl Oskar Jansson ny ägare. Senast 1939 byggdes kvarnen ut med en siktbotten och fick samtidigt turbindrift och nytt kvarnverk bestående av två par stenar, en dubbel valsstol, spets, finkross, havrekross och utsädesrens. Kvarnen sysselsatte då en person. Den drevs av en turbin och en motor och hade elektrisk belysning. Dammen, kvarnen och såväl hjulgrav som tryckkammare till turbinen finns kvar idag liksom det välbevarade kvarnverket som troligen inte körts på ett halvt sekel. Den stora trebottnade kvarnbyggnaden har en stengrund och är uppförd som en brädklädd och omålad stolpkonstruktion med sadeltak täckt med äldre rostig korrugerad plåt.
Då anläggningen fått ny ägare genomförs nu 2020 underhållsrenovering av såväl damm som kvarnbyggnad och ett mindre kraftverk kommer att installeras i den gamla turbingropen. Tanken är att insatserna ska göras varsamt och med respekt för historien.