Stäng fönster Mark kn, SÄTILA-STRÖMMA 1:1 STRÖMMA KVARN

Beskrivning
Intill Gärån och den f.d smedjan ligger den gamla kvarnbyggnaden. En kvarn har funnits på platsen åtminstone sedan 1600-talet och på 1856 års karta finns också en kvarn markerad. Nuvarande kvarn är uppförd omkring 1865 och det var den dåvarande ägaren
handlanden H. Carling som lät uppföra flera av stenbyggnaderna på Strömma; ladugården, kvarnen och mejeriet. Det var också han som utökade dammen och grävde kanalen genom gården.

Drivkraften till kvarnen var fram till 1928 ett vattenhjul, ett så kallat överfallshjul som fick vattnet genom kvarnrännan in i gavelväggen. Förutom kvarnstenarna drog hjulet på senare tid även tröskverket via en vajer och på en axel ut genom väggen var en slipsten placerad. Kvarnen byggdes om 1929 och då fanns här två par stenar, ett valsverk med sikt och rensmaskiner. Drivkraften var då en vattenturbin. Malningen vid kvarnen har varit mycket omfattande tex på 1950-talet lär det ha funnits upp till 300 kunder. Kvarnen var en så kallad tullkvarn det vill säga betalning togs genom att man ”tullade” en viss bestämd del av den säd som maldes. Kvarnrännan och tuben har byggts om flera gånger senast 1970 och 1994

Kvarnbyggnaden är en intakt vattenkvarn med vattenränna och kvarndamm av stort kulturhistoriskt värde. Viktiga karaktärsdrag är förutom naturstensfasaden med vita fogar. de småspröjsade fönstren och portarna med tegel- och naturstensomfattningar sam de rundbågiga murade fönstren på gavlarna och tandsnittsfrisen under takfoten.

Kvarnverket finns till stora delar kvar. Damm och vattenränna är renoverad i flera omgångar men med kulturhistorisk hänsyn och finns fortfarande kvar. Dammen är under pågående renovering vid inventering 2020. Rännan övergår till en tub in i kvarnen där den ursprungliga turbinen nu utnyttjas för att tillverka el.