Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS-BÖN 1:5

Beskrivning
Bön 1:5 är en stor jordbruksanläggning. Gården Böns marker ligger utmed Södra Kornsjöns östra sida. Själva gårdsanläggningen är belägen någon kilometer från sjön. Gården ligger i ett vägskäl med en väg som leder över Kornsjön till Tanum och en mindre väg genom gårdsmiljön som leder utmed sjön och söder ut. Byggnaderna är huvudsakligen uppförda under tidigt 1900- tal men nordväst om gårdsmiljön ligger ett magasin som ser ut att vara av betydligt äldre datum. Magasinet är uppfört i timmer och klätt med grånade plank. Det står på stenplintar, porten har fiskbenspanel. Taket är täckt med enkupigt lertegel. Porten sitter på den södra gaveln. Utmed långsidorna sitter små fönstergluggar ganska långt ner, tre på varje sida. På den norra gaveln sitter gluggarna i två rader, ett par högt och ett par lågt. Den mest dominerande byggnaden på gården ligger på den östra sidan om gårdsvägen och är en ståtlig ladugård från ca 1920. Den är faluröd och har vita snickerier. Portarna har mönster av korslagda brädor. Ladugårdens södra del, fähusdelen är gjuten och har välvda fönster. Söder om ladugården är också en gjuten fähusdel tillbyggd ca 1940-50. Taket är klätt med korrugerad plåt. Norr om ladugården ligger en maskinhall uppförd kring 1940-50 och byggd av plank. En faluröd bod på en grund av lös sten i vinkel mot maskinhallen ligger norr om. Mitt emot på motsatta sidan gårdsvägen ligger ytterligare en maskin/traktorlänga och söder om den ligger boningshuset som är vitt och klätt med liggande panel, fönsterfodren är gröna och taket är klätt med tvåkupigt lertegel. Det är moderniserat och ändrat men kan vara byggt kring 1910-20. Bön har haft sju torpställen under sig. I denna inventering är torpet Hultet dokumenterat på grund av dess ålderdomliga ladugård, men inte kulturhistoriskt utvärderad. Torpstugan är helt förändrad. ladugården har en hög och en låg del. Den är timrad och grå och har varit längre i riktning mot boningshuset. Taket är plåtklätt.