Stäng fönster Dals-Ed kn, NORANE 1:5

Beskrivning
Gårdsmiljön vid Norane 1:5 ligger ca 500 m från Noraneälven som utgör gräns mellan Sverige och Norge, i höjd med Noranetjärnet. På gården finns ett flertal ekonomibyggnader, de flesta byggda 1907. Ladugården som är av en typ som är vanlig i socknen dominerar. Den har stenmurad logbro och port dekorerad med korslagda brädor. På övervåningens ventilfönster möts fodren i kors hörnen. Ladugården ligger längst söderut i gårdemiljön och sträcker sig i öst-västlig riktning. Norr om ladugårdens västra ände ligger ett magasin på stenplintar med likadana fönsterfoder som på ladugården, norr om magasinet ligger en lillstuga byggd 1909. Den har fått tvåluftsfönster utan spröjs kring 1940. Söder om lillstugan och magasinet ligger en källarvind och mellan den och lillstugan ligger en bod. Nordost om mangårdsbyggnaden ligger en nyare maskinbyggnad. Ekonomibyggnaderna och lillstugan är faluröda och har plåttak.