Stäng fönster Dals-Ed kn, TÖFTEDALS-BERG 1:10

Beskrivning
På gården Berg bodde ägarna till Loviseholms järnbruk under ca 100 år. Järnbruket upphörde 1880. Verksamheten fortsatte dock med sågverk, kvarn och spånhyvel. Själva bruksområdet låg där Grubberödsälven gör en krök alldeles norr om dess utlopp i Bergskilen i Södra Kornsjön. Sågverksbyggnaderna finns kvar ännu. Gården Berg ligger ståndsmässigt på en höjd med vida utblickar över traktens skogar, åkrar och vatten. Framför mangårdsbyggnaden som ligger upphöjt finns gräsmatta, planteringar och grusgångar. Nedanför kullen på var sida (mot väster och öster ungefär) ligger två mindre byggnader klädda i faluröd locklistpanel som har tvåkupigt lertegel på taken. Den mot väster är ett boningshus med sjön rakt nedanför en brant sluttning. Grunden är av huggen sten, delvis ingjuten i cement. På södergaveln leder en stentrappa upp till en liten förstukvist. Byggnaden tycks ge ett nationalromantiskt intryck men är renoverad och ombyggd på senare tid. Den östra lilla byggnaden ser ut att vara ett magasin och kröns av en liten vällingklocka. Dess grund är helt ingjuten i cement med en källare under men runt om är kallmurade stenmursterrasser. Gårdsmiljön är uppdelad i en mangårdsdel och en ekonomibyggnadsdel. Huvudbyggnaden och de två ovan beskrivna faluröda byggnaderna ligger i nordväst på en kulle med mangårdsbyggnaden på toppen. Nedanför kullen mot sydöst ligger ekonomibyggnaderna och arrendatorsbostaden. Den stora ladugårdsbyggnaden som går i öst-västlig riktning (ca) är byggd kring 1940-50 och har en gjuten fähusdel mot väster. Öster om ladugården i vinkel mot denna ligger en garagebod/ maskinhall med gjuten del mot norr. Intill arrendatorsbostaden, öster om ligger en liten faluröd stuga/ redskapsbod.