Stäng fönster Dals-Ed kn, HAJOM MED HOLANE 1:13

Beskrivning
Till gården Hajom med Holane 1:13 hör också den mindre jordbruksmiljön eller torpet Smätten. Gårdsmiljön vid huvudgården består av mangårdsbyggnaden, en bod och en ladugård. Byggnaderna är placerade kring ett vägskäl. Smätten ligger ett stycke sydväst om gårdsmiljön inne i skogen. Denna miljö består av en stuga och tre bodar. Byggnaderna är grupperade kring en berghäll.
Bebyggelsen vid huvudgården och Smätten som helhet kan inte tillmätas särskilt stort kulturhistoriskt värde eftersom byggnaderna på olika sätt har förändrats ganska mycket sedan byggnadstiden. Stugan vid Smätten tillmäts dock ett kulturhistoriskat värde. Boden och ladugården med indragen logport som ligger i gårdsmiljön har även den ett högt kulturhistorikt värde. De är välbevarade sedan byggnadstiden kring 1915-1920 sånär som på takbeläggningen av plåt.