Stäng fönster Trelleborg kn, LILLA BEDDINGE 91:3 LILLA BEDDINGE KYRKA

Kyrkomiljön
Lilla Beddinge ligger på Söderslätt i södra Skåne, några kilometer från kusten och ett par mil öster om Trelleborg. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde redan under förhistorisk tid området attraktivt vilket syns i gravhögar från bronsåldern i landskapet omkring. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en träkyrka. Socknarna var små och kyrkorna ligger tätt, vilket tyder på stor befolkning. I bykärnan låg gårdarna samlade omgivna av odlingsmark indelad i en mängd smala tegar. Denna struktur behölls fram till enskiftet. Vid enskiftet i början av 1800-talet omvandlades landskapet. Jorden sammanfördes i större enheter, byn splittrades och gårdar flyttades ut från bykärnan. Gathus byggdes i byn efterhand istället för gårdarna. De senaste decennierna har inneburit ökad mekanisering av jordbruket, sammanslagning till större enheter och flyttning från landsbygd till städer.

Socknens namn förekommer redan 1316, då som de Bitinge. Namn som slutar på -inge tros ha tillkommit före vikingatiden. Enligt en uppteckning från 1765 fanns det i byn förutom kyrkan flera gårdar varav en del var frälsegårdar under Jordberga säteri samt gatehus och små kyrkolägenheter. I Lilla Beddinge fiskeläge fanns 18 hus.

Lilla Beddinge består idag dels av den äldre byn med gårdar, gatehus och ödekyrkogård och dels en yngre del i söder med den nya kyrkan och gatehus. Mellan norra och södra delen är det jordbruksmark. Kyrkogården ligger längs den slingrande Lilla Beddinge kyrkväg som kantas av ett tiotal putsade gatehus, bland dem den gamla skolan nära kyrkan. Kyrkogården omges av jordbruksfält. Beddingestrand nere vid kusten, är numera mycket utbyggt med sommarstugor och året runt bostäder. Lilla Beddinge teater som spelar under sommaren finns på en gård mellan Lilla och Stora Beddinge.

Anläggningen ligger inom riksintresse kustzonen. Ödekyrkogården är reg. Fornlämning Lilla Beddinge 5:1, L1988:5342 Begravningsplats. Fornlämningar skyddas enl. 2 kap. kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Historia
Medeltida kyrkogårdar anses allmänt ha varit inhägnade, betade ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. Under andra hälften av 1800-talet omgestaltades ett stort antal kyrkogårdar i Skåne då de fick stramare planlösningar med gångar och kvarter och omgärdade gravplatser.

Den gamla kyrkogården var för liten för den växande befolkningen och kunde inte utvidgas. Den begränsades av vägen, ån och en gård. Socknen hade drygt 800 invånare vid den här tiden. En ny kyrkogård som invigdes 1878 anlades en kilometer söderut och en ny kyrka byggdes som var klar 1882. Kyrkogården fick då sin nuvarande utformning och indelades i kvarter med buxbom. 2002 invigdes en minneslund med även askgravplatser. Den ligger väster om den äldre kyrkogården på den nyinköpta marken till en utökad parkeringsplats. Minneslunden ritades av landskapsarkitekt Anders Bramme. En öppning togs upp i muren från kyrkogården till minneslunden. Gången i väster från parkering till kyrkporten stenlades.

Beskrivning
Kyrkogården är nästan kvadratisk, bortsett från den nya minneslunden, med kyrkan i mitten. Kyrkogården är omgiven av en låg gråstensmur som bitvis även är stödmur, en hagtornshäck och en trädkrans av stora lindar. Den äldsta ingången och tidigare huvudingången är en gjutjärnsgrind i norr från vägen. Grinden från 1878 är en bred pargrind med två flankerande grindar mellan granitstoplar som är krönta med
marmorurnor och stentärningar. I väster finns en modern svart metallgrind. Gångarna är belagda med singel förutom en gång i väster som är belagd med gatsten. Kyrkogården är regelbundet indelad med gravplatser täckta med singel och omgärdade av låga buxbomshäckar. Gravstenarna är huvudsakligen av granit. Vintergröna buskar växer på kyrkogården. Minneslunden utanför häcken i väster innehåller även askgravplatser. Den är omgärdad av en häck och i nordväst en rundad mur för blom- och ljushållare.

Byggnader på kyrkogården
Längs vägen i anslutning till kyrkogårdens nordöstra och nordvästra hörn ligger två hus som uppfördes som kyrkstall och materialbod. I början av 1900-talet förstorades portarna på det östra huset som då användes till likvagnsbod och spruthus (förvaring av brandredskap). Byggnaderna är uppförda i samma stil som kyrkan, med gulputsade fasader med vita listverk och rundbågsfriser. Färgen är mörkare än på kyrkan.
Husen renoverades 2018. Väster om kyrkogården finns ett personalhus och toalett. Fasaden som förut var eternitklädd har nu vit lockpanel. Huset kallades tidigare ”betdagis”, där man lämnade barnen när föräldrarna arbetade på betfälten.

Ödekyrkogården en kilometer bort ligger fortfarande mellan den slingrande vägen, ån och en tätt liggande gård. Kyrkogården omges av en putsad stödmur avtäckt med kalksten samt av granngårdens ekonomibyggnader. Hela kyrkogården är beväxt med gräs och stora träd utan gångar. Gravstenarna är huvudsakligen kalkstensvårdar som står i gräs utan inramning.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008
Skånska kyrkor, Skånes Hembygdsförbund årsbok 1997
Lilla Beddinge kyrka, Egon Prahl, odaterad
Lilla Beddinge kyrka, underhållsplan, 2005-05-23, Ponnert Arkitekter AB
Lilla Beddinge kyrkogårdar, Dokumentation, 2003, Anna Sturesson
Nygotiska kyrkor i Skåne. Utveckling i form, material och konstruktion 1840-1910. Konsthögskolans arkitekturskola
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912, Siegrun Fernlund, 1982
470 nya kyrkor, Bidrag till Sveriges arkitekturhistoria 1850-1890, Jakob Lindblad, 2009