Stäng fönster Vellinge kn, ÅKARP 18:1 SÖDRA ÅKARPS KYRKA

Kyrkomiljön
Södra Åkarp ligger på Söderslätt i sydvästra Skåne, söder om Malmö. Slättbygden har Sveriges bästa åkerjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde redan under förhistorisk tid området attraktivt. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknarna och flera romanska kyrkor byggdes i området. Ortsnamnet är belagt sedan 1100-talet som Akedorp. Socknarna var små och kyrkorna ligger tätt, vilket tyder på stor befolkning och bördig, rik jord. Omkring Södra Åkarps kyrka ligger ytterligare åtta kyrkor inom en radie av en halvmil. På en karta över Södra Åkarp från 1769 låg fem gårdar och några gatehus samlade på båda sidor om byvägen. Kyrkan låg väster om byn, en bit utanför bykärnan. Södra Åkarp var en för dessa trakter ovanligt liten by och speciell genom att kyrkan inte låg mitt i byn som var brukligt. Kring byn var odlingsmarken indelad i en mängd smala tegar. Vid enskiftet 1810 skiftades jorden men endast en gård flyttades ut från byn. Kyrkan ligger fortfarande helt fritt i odlingslandskapet väster om den lilla byn. Öster om kyrkogården finns en grusad plan med parkeringsplats och ekonomihus.

Kyrkotomten ligger inom riksintresse för kulturmiljövård Foteviken Glostorp mm. Dessutom inom av länsstyrelsen utsedd särskilt värdefulla kulturmiljöer, Foteviken- Hököpinge-Sjötorp-Pile-Glostorp-Lockarp-Oxie.

Kyrkogården
Kyrkogården har medeltida ursprung. Dessa anses allmänt ha varit inhägnade, betande ängar, som även fungerade för profana ändamål. Gravarna utformades ofta som små kullar med träkors. På en karta från 1796 ser man kyrkogården friliggande väster om byn. Kyrkogården är en rektangel kring kyrkan och förmodligen omgärdad av en mur. Det påpekades vid en visitation 1821 att kyrkogården inte borde betas av kreatur. På en teckning från 1886 av Karlin av den gamla kyrkan syns att kyrkogården var grässådd. I samband med att den nya kyrkan byggdes 1888 utökades kyrkogården mot norr och den norra muren revs. Muren i öster och väster förlängdes. Förmodligen planlades kyrkogården då med gångar och omgärdningar av gravplatserna. 1939 invigdes ytterligare en utvidgning mot norr efter förslag av arkitekt Eiler Græbe. Denna del kallas nya kyrkogården. Kyrkogårdsmuren förlängdes igen i öster och väster. Mot norr planterades istället en avgränsning av avenbokshäck. Kvarteren indelades med rygghäckar av avenbok. Kyrkogården har kraftigt rationaliserats under andra hälften av 1900-talet då många gravstenar togs bort liksom buxbom och singel och istället grässåddes marken. En del stenar placerades liggande synliga i gräs i nordvästra hörnet, andra grävdes ner. Askgravplatser anlades omkring år 2000 nordöst om kyrkan.

Beskrivning
Kyrkan ligger i södra delen av kyrkogården. Den omges av en fogad gråstensmur mot väster, öster och söder. I norr avgränsar en avenbokshäck och nätstaket. Muren är avtäckt med tre rader röda tegelpannor. På en liten bit mot väster är det istället avtäckt med gamla nunnepannor. Mot öster finns järnringar på murens utsida för att binda fast hästar. En trädkrans av stora lindar och små ekar omger kyrkogården.
Ingångar finns i söder och öster. En grind är av dekorativt gjutjärn med fyrpass. Det är nivåskillnad mellan den norra nya delen och äldre delen som ligger högre. Nivån tas upp med en slänt med murgröna och trappor. Väster och söder om kyrkogården står äldre gravstenar mycket glest i gräs. Någon enstaka har inramning av buxbom eller järnstaket. Norr om kyrkan är gravplatserna belagda med singel och omgivna av
buxbom. Nordöst om kyrkan finns en askgravplats med liggande stenar i en perennplantering. På nya delen från 1939 står stenarna mot rygghäckar av avenbok. Gravplatserna är omgivna av buxbom och belagda med singel och stenarna är låga och horisontella. Det finns inga stora träd på kyrkogården, förutom trädkransen, men nyplanterade blodplommon, blodbok och hängbok.

Byggnader på kyrkogården
Inga byggnader ligger på kyrkogården. Strax utanför kyrkogårdsmuren i öster ligger en ekonomibyggnad. Den var tidigare garage för likvagn och brandspruta. Fasaden är av rött tegel med en sockel av natursten och har brädfodrade grönmålade portar. Sadeltaket med stort takutsprång är belagt med rött tegel. Byggnaden är troligen från omkring sekelskiftet 1800/1900.

Källor och litteratur
Kyrkorivningar och kyrkobyggen i Skåne 1812- 1912,Siegrun Fernlund, akademisk avhandling vid Konstvetenskapliga institutionen vid Lunds Universitet, 1982
Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008