Stäng fönster Vellinge kn, HÖLLVIKEN 22:20 STORA HAMMARS KYRKA

Kyrkomiljön
Stora Hammars nya kyrka ligger i Höllviken nära kusten i sydvästra Skåne. Höllviken ligger mellan slättbygden med Sveriges bästa åkerjord och Falsterbohalvön med sandjord. De goda förutsättningarna för odling gjorde redan under förhistorisk tid området attraktivt. Kring 1000-talet, efter befolkningsökning och förbättringar inom jordbruket, skedde en omfattande bybildning. Under 1100-talet bildades socknar och
flera romanska kyrkor byggdes i området, ibland ersatte de en äldre träkyrka. Socknarna var små och kyrkorna ligger tätt, vilket tyder på stor befolkning. Stora Hammars gamla kyrka ligger i kyrkbyn Stora Hammar en bit öster om den nya kyrkan som placerades mer centralt i socknen.

Höllviken har fått sitt namn från havsviken samhället ligger vid. Området var i stort obebyggt förutom Kämpinge by fram till sekelskiftet 1900 och var utmark till byarna Lilla och Stora Hammar, Räng och Kämpinge. På 1870-talet planterades tallskog för att binda flygsanden efter initiativ av prästen Collin i Stora Hammar och Räng. När järnvägen Vellinge-Falsterbo byggdes 1904 började området exploateras med
fritidshus. Under andra hälften av 1900-talet flyttades fokus från sommarboende till åretruntbostäder och förtätning. Höllviken har haft en stor inflyttning och är nu kommunens största ort. Bebyggelsen består av villor, flerfamiljshus och verksamheter. Kyrkan var när den byggdes 1902 omgiven av jordbruksmark men ingår nu Höllvikens norra del.

Stora Hammars nya är församlingens huvudkyrka. Kyrkogården omges av nyare bebyggelse med villor, äldreboende, skola och kyrkans hus med expedition och församlingshem. Kyrkan ligger inom riksintresse för kustzonen och inom av länsstyrelsen utsett kulturmiljöstråk Per Albin-linjen.

Kyrkogården
Historia
Kyrkogården anlades i samband med kyrkans uppförande 1902. Söder om kyrkan ordnades gravkvarter medan en park med slingrande gångar anlades norr om kyrkan. Kyrkogården blev snart för liten och utökades 1924 åt väster. Ytterligare en stor utvidgning gjordes 1959 åt öster och ny mur med grindar uppfördes. 1978 anlades en minneslund ritad av arkitekt Johnny Sydvart. 1985 uppfördes en ny mur mot kyrkogårdens södra gräns. En ”Biblisk trädgård” anlades efter förslag av missionsassistent Susann Persson i
mitten av 1990-talet och utökades 2009.

Beskrivning
Kyrkogården omges mestadels av en låg mur av huggna kalkstensblock, avtäckt med kalkstenshällar och med grindar av svart metall mellan murade stolpar. Längst i öster avgränsar däremot en avenbokshäck och i sydöst ett friväxande buskage. Innanför växer bitvis en trädkrans av kastanj mot norr, mot väster en blandad trädkrans av lind, bok och oxel och mot söder en trädrad av körsbär. De flesta gångar är grusbelagda men huvudgången i väster är lagd med betongplattor. Kyrkogården innehåller många skiftande delar. På norra sidan av kyrkan finns minneslunden, uppbyggd kring en gigantiskt stor blodbok och inramad av en böjd buxbomshäck. Söder om kyrkan ligger de äldsta gravplatserna med högresta stenar av diabas och granit. Gravplatserna är stora med flera stenar inom samma inramning av låg tuja. Inga gravar är äldre än 1902. I sydöstra delen finns askgravplatser. Gravkar med en rektangulär stenram är återanvända. Namnbrickor sätts på stenramen och blommor placeras innanför ramen.

Utvidgning 1924
Väster om kyrkan är jämnstora grusgravar omgärdade av olika låga häckar. Buxbomen som fått en sjukdom har ersatts av benved, berberis och tuja. Stenarna är mestadels låga och horisontella. Längst i väster vid muren är senare ordnat urngravplatser med stenar placerade i gräs.

Utvidgning 1959.
Sydöst om kyrkan finns den bibliska trädgården som är uppbyggd med avenbokshäckar i rund form kring ett äppleträd i mitten. Framför häckarna finns växter som skildras i Bibeln, anknyter till kristen historia eller har helgats till Maria. På gräsmattan utanför den bibliska trädgården ligger en ”Frälsarkrans” av gjutna
betongkulor i olika färger. På gräset står också en lönn som fungerar som ”nappträd” för avlagda nappar.
I nordöst finns en strikt geometrisk kvadratisk form genomkorsad av gångvägar i korsform med fyra höga cypresser i mitten. Formen betonas av rygghäckar av ölandstok som stenarna står emot och avenbokshäckar omgärdar platsen.

Byggnader på kyrkogården
Längst i öster bortanför den bibliska trädgården finns en ekonomibyggnad från 2017 ritad av Barup & Edström arkitektkontor. Huset är vitputsad med plåttak och med orangeri mot väster. Den tidigare ekonomibyggnaden på kyrkogården revs.

Skåne, Landskapets kyrkor, red. Markus Dahlberg, Riksantikvarieämbetet, 2015
Sockenkyrkorna – kulturarv och bebyggelsehistoria, Riksantikvarieämbetet, 2008