Stäng fönster Simrishamn kn, RÖRUM 11:19 KNÄBÄCKSHUSENS KAPELL (S:T NICOLAI KAPELL)

Kyrkomiljö
Knäbecks kapell, eller S:t Nicolai kapell, ligger i sluttningen ner mot havet invid Rörums strand. Platsen där kapellet är belägen var tidigare obebyggd. Kustremsan sluttar brant den sista biten mellan kapellet och havet och vindpinade träd förstärker den utsatta känslan samtidigt som de bäddar in kapellet i skyddande grönska. I backen ovanför kapellet finns en klockstapel som utgörs av två barkade timmerstockar mellan vilka klockbocken sitter. Konstruktionen täcks av ett enkelt sadeltak. Utanför kapellet finns en liten plan yta, delvis stensatt. Här finns en enkel bänk i form av en bräda på två trästolpar, längs slänten ner mot havet finns ett enkelt trästaket. Platsen omges av en hed i väster, fruktodlingar i norr och gles skog i söder. Längs kustremsan går ett band med gles skog längs med stranden och strax väster om kapellet kan man följa skåneleden mot Stenshuvud och Kivik eller söderut mot Simrishamn.

1957 flyttades det lilla fiskeläget Knäbäck hit till området då skjutfältet vid Ravlunda skulle utvidgas. Det äldsta belägget för fiskeläget är år 1621, och området för fiskelägets utbredning enligt karta från 1755 är idag fornlämning.

När skjutfältet utvidgades plockades husen ner och, enligt utsago auktionerades de som var i bäst skick bort. Under 1957 återuppbyggdes husen strax väster om kapellet och kom att kallas Knäbäckshusen.

Kyrkligt kulturminne enligt 4 kap KML, tillkommen efter utgången av 1939 och omfattas inte av tillståndsplikt enligt 2§.

Det moderna kyrkobyggandet i Lunds stift. Regionmuseets rapport 2016:44.

Skånes kyrkor 1050-1949, Claes Wahlöö, Domus Propria.