Stäng fönster Skurup kn, SKIVARP 39:1 SKIVARPS KYRKA

Kyrkomiljön
Skivarp är en medeltida socken och området är fornlämningsrikt med bronsåldershögar och flera runstenar. En runsten, numer placerad i Lundagård i Lund, påträffades under den gamla kyrkogårdsmuren i mitten av 1800-talet. Skivarp ingår naturgeografiskt i det område som tillhör Södra Skånes slättbygder. Socknen ligger i ett öppet kuperat odlingslandskap med markerade dalgångar och höjdryggar. Skivarps by utvecklades tidigt till centralort för omlandet och den äldre landsvägen mellan Malmö och Ystad passerar genom kyrkbyn. Vid kusten ligger Abbekås, som varit ett betydande fiskeläge.

Kyrkan är högt placerad norr om landsvägen och den äldre bebyggelsen är framför allt samlad utmed vägen. Söder om landsvägen, mitt emot kyrkoanläggningen och torget, ligger Skivarps Gästgivargård med anor från 1600-talet. I mitten av 1800-talet expanderade Skivarp och byggnader för service och handel uppfördes. Järnvägslinjen Trelleborg – Rydsgård öppnade för trafik 1895 och en station anlades i byns södra del. Det bidrog till att ett mindre stationssamhälle växte fram.

Nordost om samhället anlades 1901 Skivarps sockerbruk. Det blev en stor arbetsplats med flera hundra anställda. I anslutning till bruket uppfördes ett mindre brukssamhälle med disponentbostad, arbetarbostäder och egen järnvägsstation. Bruket lades ner 1960.

I direkt anslutning till kyrkomiljön finns i väster Mölleskolan och i söder ligger församlingshemmet. En prästgårdsanläggning med tillhörande trädgård anlades 1928 en bit söder om landvägen. Skivarp har varit annexförsamling till Västra Nöbbelöv.

Kyrkan och kyrkogården ligger inom fornlämningsområde Skivarps gamla bytomt, Skivarp 129:1 och skyddas enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.
Skivarps kyrkomiljö ingår i ett område för Särskilt värdefulla kulturmiljöer Hassle Bösarp-Örsjö-Torsjö-Skivarp, framtaget av Länsstyrelsen Skåne och i Kulturmiljöstråk Landsvägen Malmö-Ystad.

Kyrkogården
Från torget går en brant trappa upp till kyrkogården och kyrkan. Kyrkogårdens äldre utsträckning är framför allt i väster och norr om kyrkan. År 1927 gjordes en större utvidgning mot öster efter ritningar av trädgårdsarkitekt G Wahlberg.

Både den äldre och den yngre delen av kyrkogården omgärdas av murar. Det finns flera ingångar till kyrkogården, varav den södra flankeras av kraftiga grindstolpar med koppartäckta krön. Längs hela den gamla kyrkogårdens norra sida och större delen av den nya finns en trädrad med skogslindar. Gångarna är rätlinjiga och gravplatserna är omgärdade av låga buxbomshäckar. Merparten av gravvårdarna på gamla kyrkogården är från 1900-talets första hälft med flera stora påkostade familjegravar. Titlar som lantbrukare och hemmansägare dominerar, men andra titlar som sockerbruksarbetare, urmakare, handlare och telefonist berättar om att Skivarps sockens utveckling under industrialismen. Intressant är även gravkvarteret sydöst om kyrkan som kallas för fiskekvarteret, där flera fiskare är begravda.

Byggnader på kyrkogården
År 1933 uppfördes ett bårhus på kyrkogårdens sydvästra hörn. Byggnaden utformades i likhet med kyrkan med trappstegsgavlar och vitputsade fasader, blyinfattade fönster och dekorativt utformade portar med stansade kopparplåtar. Dock saknas uppgifter om byggnadens arkitekt. På 1970-talet tillkom ekonomibyggnader, innehållande förråd, garage och personalutrymmen strax norr om kyrkogårdsmuren.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2016 en vård – och underhållsplan för Skivarps kyrkogård, i vilken finns en noggrann beskrivning och historik över kyrkogården.

Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Riksantikvarieämbetet.

Dahlgren, M (red), Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och