Stäng fönster Skurup kn, SVENSTORP 11:1 SVENSTORPS KYRKA

Kyrkomiljön
Svenstorps socken bildades 1542 genom utbrytning ur Saritslövs socken, som därefter uppgick i Skurups socken. Bynamnet Swenstorp omnämns första gången i skriftliga källor 1364 och förekomsten av runstenar på platsen indikerar en lång kontinuitet. Svenstorps kyrka är belägen i Svenstorps by, som före enskiftet bestod av ett flertal gårdar och gatuhus, som lär ha tillhört Svenstorps gods. Tullstorp blev tidigt moderförsamling och kyrkbyn utvecklades aldrig till ett större sockencentrum.

Socknen ingår naturgeografiskt i det område som tillhör Södra Skånes slättbygder. Kyrkan är belägen i ett småkuperat odlingslandskap vid vägen mellan Skurup och Västra Vemmenhög, strax sydväst om Skurups samhälle. Kyrkan är högt placerad söder om Näsbyholmssjön, som under 1800-talet utdikades, men som nu åter delvis är återskapad. Idag ligger endast en större gård kvar i byn, direkt söder om kyrkan. Nordost om landsvägen ligger Svenstorpsgården.

Kyrkan är belägen på fast fornlämning Svenstorps bytomt, Svenstorp 22:1 och runstenarna i kyrkans grundläggning och i tornet ingår i Svenstorp 13:1 och är skyddade enligt 2 kap. Kulturmiljölagen.

Kyrkogården
Huvudentrén till kyrkan och kyrkogården ligger i öster med en gjutjärnsgrind. Kyrkogårdens äldre delar ligger framför allt söder, väster och norr om kyrkan, den norra delen sluttar ner mot åkrar och den utdikade sjön. Merparten av gravvårdarna på den äldre delen är från slutet av 1800-talet. Titlar som lantbrukare, åbor och hemmansägare på gravvårdarna visar tydligt att Svenstorp varit en utpräglad jordbrukssocken.
Kyrkogården omgärdas av en trädkrans av tysklönnar och är indelad med buxbomsomgärdade gravkvarter och grusade gångar. Resterna av en äldre stenmur finns bevarad i utkanten av den äldre delen av kyrkogården. Kyrkogården utvidgades åt öster på 1970-talet efter ett förslag från trädgårdsarkitekten och hortonomen Staffan Larsson.

Regionmuseet Kristianstad upprättade 2016 en vård- och underhållsplan för Svenstorps kyrkogård, vilken innehåller en noggrann beskrivning och historik om kyrkogården.

Byggnader på kyrkogården
Sydöst om kyrkan ligger en ekonomibyggnad uppförd av tegel och delvis putsad, uppförd i slutet av 1800-talet eller i början av 1900-talet. Dess ursprungliga användning är oklar, men 1965 uppges den ha funktion som bårhus och dessförinnan kan den använts som vagnsbod eller bårhus. Idag används den för personalutrymme och förråd.

Antikvarisk-topografiska arkivet (ATA), Riksantikvarieämbetet.

Dahlberg, M (red.) Skåne – landskapets kyrkor. Sockenkyrkorna, kulturarv och