Stäng fönster Värmdö kn, ALSVIK 1:8 M.FL. ALSVIK VÄSTRA SVARTSÖ

Beskrivning
Svartsö ligger i Värmdö kommuns nordligaste del och är mellersta skärgårdens största ö. Området omfattar västra Svartsö med bebyggelseområdena Alsvik, Marsängen, Albano - Arvidsudd, Alviksudd och bebyggelsen kring Själviks brygga. Alsvik domineras av det för mellanskärgården märkliga stenhuset från 1730-talet och som än idag ger ett ståtligt intryck. Byggnaden bär drag av samtida herrgårdsbyggnader i rokokoarkitektur. Huset ligger i en sluttning till det krön som utgör platsen för det ursprungliga Alviks by. Två byggnader i vinkel mot stenhuset likt ett par flyglar, bidrar till herrgårdskaraktären. Grusvägen som löper utmed den före detta trädgården är upp mot byggnaderna kantad av en allé av mycket gamla hamlade askar. Norrut sträcker sig gårdsmiljön med flera ekonomibyggnader varav en ladugårdslänga samt ett tidigare magasin är ombyggt till bostadshus. Genom avstyckningar vid 1900-talets första hälft har ytterligare bostadshus väster och norr om gården tillfogats byn.

Marsängen ligger invid en skyddad vik. Gårdens byggnader håller en ålderdomlig karaktär, flera med synlig stomme av liggtimmer bestruken med faluröd färg. Trösklada och ladugård är förlagda strax norr om gårdstunet invid skogsbrynet, särskilt tröskladan i skiftesverk och liggtimmer med höga hörnstenar har väl bevarat äldre byggnadsskick. Nordväst om gårdsmiljön ligger en större villa uppförd 1910. Den före detta odlingsmarken som hålls öppen genom slåtter har kvar spår av öppna diken som förr delade av ängs- och åkermark. Invid odlingsmarken finns friväxande storkroniga ekar – solitärträd. Grusvägen från Alsvik delar gårdstunet och den odlade marken och leder sedan upp mot ladugårdsbacken. En liten brukningsväg fortsätter upp till ytterligare odlingsmark som tillhör gården.

Alsviks Missionshus är ett av de äldsta missionshusen i skärgården. Byggnaden är välbevarad och har behållit sin ursprungliga karaktär, en typisk frikyrkobyggnad i enkelt utförande med sadeltak, höga tvåluftsfönster för maximalt ljusinsläpp och liggande panel målad med röd slamfärg.

I Arvidsudd och Albano finns dels agrar bebyggelse från sekelskiftet 1800/1900, dels sommarvillor från tidigt 1900-tal samt några nyare byggnader tillkomna från 1960 och framåt. Särskilt vid Arvidsudd finns flera välbevarade typiska skärgårdshemman med sadeltak belagda med tegel, mittveranda, dekorativa detaljer kring fönster och takfot och rödmålade spontpanler. Ladugårdar och fähus samt små öppna före detta odlingsmarker talar för att småskaligt jordbruk bedrivits i området, men främst präglas Arvidsudd och Albano av stora trädgårdar med fruktträd.

Alsviks udd är, likt resten av Svartsö, lummig och trädbevuxen med inslag av mindre betesmarker. I anslutning till öppna ytor finns framträdande, stora lövträd. Den väg som leder ut på halvön snirklar sig fram mellan de nya fastigheterna i västra delen av halvön, genom det som är kvar av den gamla gårdsmiljön och fram till det f.d. pensionatet. Nere vid vattnet finns en av öns äldsta sjöbodar, uppförd under 1700-talet. Collins villa är vackert belägen på den smala landremsa som delar Lillträsk och Saltsjön och har därför vattenkontakt åt båda håll. Den ursprungliga trädgården är delvis bevarad med formklippta buxbomshäckar. Hela området är påtagligt formade av sitt bruk som sommarnöje.