Stäng fönster Värmdö kn, SJÄLVIK 1:6 M.FL. SJÄLVIK TRÄSKÖ

Beskrivning
Svartsö ligger i Värmdö kommuns nordligaste del och är mellersta skärgårdens största ö. Planområdet är uppdelat i två delar. En del omfattar Själviks gård med tillhörande före detta odlingsmarker och Hedelins varv. Den andra delen omfattar området söder om Svartsö skola, Lövhyddan och Abborvass samt del av Träskö (Träskö by och Träskö kvarn). Själviks gård ligger vid öns södra sida invid en skyddad vik, kallad Själviksfladen. Gården, troligen med rötter i medeltiden, har samma läge som när den karterades 1630 och klarade sig från ryssarnas härjningar 1917. Gården var länge en ensamgård och först vid tiden vid Laga skifte som verkställdes så sent som 1922 fanns två brukare i Självik. Gården består av tre bostadshus varav manbygggnaden är i reveterat gul puts och gårdstunet har en ålderdomlig karaktär med flera rester av stengrunder från bl a en tröskvandring och ladugård. Öster om Själviks åkermarker vid Hedelins varv ligger Harrylund, en mycket välbehållen gårdsmiljö från början av 1900-talet. Huvudbyggnaden är vad man kan kalla ett hus i klassisk skärgårdsstil med inglasad mittveranda och åt norr en frontespis över inbyggd farstu. Till gården hör även en ladugårdsbyggnad som ligger i sluttningen ned mot saltsjön. Hedelins varv vid Självik grundades 1908 och anläggningen utgörs av två båtskjul. Det södra, försett med slip, är beläget vinkelrätt mot stranden och ett senare båtskjul finns vid infartsplanen till varvet med öppen långsida mot planen. Svartsö skola kom till, som på flera andra håll i skärgården, genom enskilda initiativ och gåvor. Själviks gård upplät mark och skolbyggnaden stod färdig 1897.