Stäng fönster Värmdö kn, ÖVERBY 5:1 M.FL. ABBORRKROKEN

Beskrivning
Överbys ägor på norra Vindö var bland de första i Värmdö kommun som styckades för fritidshus. Abborrkroken på Vindös nordvästra del exploaterades i början av 1930-talet av Aktiebolaget Johannes Swenson, en grosshandlare i Stockholm som med tiden i stället kom att ägna sig åt fastighetsförsäljning. År 1932 förvärvade Swenson 1½ mantal Överby nr 1 med Högbena och Hummelmora på Vindö. Abborrkroken var då ett torp under gården. Syftet med exploateringen var att skapa tomter för sportstugor. År 1933 fastställdes två planer för Abborrkroken, varav den ena omfattade cirka 100 fastigheter och den andra närmare 80. Redan samma år som planerna fastställdes påbörjades avstyckningarna som i första omgången omfattade 78 lägenheter. Avstyckning av ett sjuttiotal lägenheter följde året därpå. Tomterna lokaliserades till stränderna samt innanför dessa. På ett par ställen skapades strandtomter för gemensamt bruk. Aktiebolaget Johannes Swenson överlät 1948 den kvarvarande marken till Vindö-Överby villaägareförening, som bildats fyra år tidigare.

Överby och Abborrkroken är de som bäst bevarat den tidiga fritidshuskaraktären i Värmdö kommun. Området karaktäriseras av omväxlande skogsklädda bergryggar och öppna dalsänkor. De flesta tomterna ligger på sluttande mark och har omväxlande skogs- och trädgårdskaraktär. På sina håll kommer berg fram i dagen i form av slipade hällar. Abborrkroken är bebyggt med småskaliga och enkla sportstugor från 1930- och 1940-talen, belägna dels på strandtomter, dels längs en dalgång med husen placerade upp mot skogklädda höjdsträckningar och med trädgårdstomter ned mot dalgången.